Евродепутат означава член на Европейския парламент. Понякога неправилно се използва и за депутат от национален парламент, който участва в дейността на ПАСЕ.

В първия смисъл на думата става въпрос за изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава – членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори за евродепутати. В зависимост от населението на страната тя има право на определен квотен брой представители на своето население в общия Европейски парламент. В случаите на новоприети държави, в които все още не са се провели избори за евродепутати, такива са назначават от съответния държавен представителен орган – парламент или сенат.

От 1 януари 2007, когато се присъединява към ЕС, България има 18 евродепутата. Първоначално българското представителство в Европейския парламент е от избрани от Народното събрание представители на отделните парламентарни групи по квотен принцип. На 20 май 2007 в Република България се провеждат първите избори за евродепутати. От изборите за ЕП през 2009 техният брой намалява на 17. 

Един от тях се появява по анцуг в ЕП, твърди, че българите са закърмени от майките си с консерватизъм и не крие симпатиите си към "бившия режим". Сещате ли се кой е? Това е Баш консерваторът Николай Бареков. 

"На мене почна да ми липсва комунизмът, защото при комунизма имаше една елементарна сигурност поне за младия човек. Капитализмът беше ли с човешко лице?"

Според класация, която оценява активността на всички 751 евродепутати от 28 държави по няколко критерия, Бареков е на 13-то място от общо 17-те такива на българските евродепутати и на 607-о сред всички евродепутати. Той е на 650-о място по изнасяне на речи в Европарламента, но на 227-о по мнения по най-различни въпроси.

Преди няколко седмици Бареков реагира с гневен коментар на твърдението на своя колега Ангел Джамбазки, че е провалил приемането на "Атака" в Алианса на европейските консерватори и реформисти. Според националиста Бареков излъгал хората на Волен Сидеров, че е уредил всичко, но без да е провел предварителни разговори.

"Джамбазки като един пълен неблагодарник плюе там, където дълго време яде и беше взет буквално от улицата, за да го направим с моите избиратели от ББЦ евродепутат и милионер от заплата в Брюксел", избухна тогава Бареков.

Но какво показва статистиката? Джамбазки в момента е най-активният български евродепутат и 12-ят най-активен като цяло в Европарламента. По всичко изглежда, че политическият живот, който той води, е на ниво, за разлика от това на Николай Бареков.

От друга страна двама от сътрудниците, които Бареков е назначил, работят като негови шофьори, бодигардове и прислужници (гледат децата му, почистват дома му, приготвят багажа му и т.н.) - както в Белгия, така и в България. Тези задачи, меко казано, не отговарят на "трудовата характеристика" на парламентарен асистент. Освен това се твърди, че Николай Бареков злоупотребява с покриваните от ЕП транспортни разходи.

Ангел Славчев, един от бившите зам.-председатели на ББЦ, който подаде оставка месеци преди парламентарния вот през 2014, определи Николай Бареков като "марионетка на Пеевски". А за ББЦ открай време се твърди, че е проект, който е бил финансиран с пари от финансовата пирамида КТБ. Бареков, впрочем, е единственият политик, споменат от прокуратурата в делото "КТБ".

Той обаче не закъсня да заеме високата трибуна на морала в казуса с обвиненията срещу журналистката Елена Йончева, твърдейки, че за разлика от нея категорично отказал да получава пари през офшорни компании.

На фона на цялата си наглост през всички тези години, преди няколко седмици Бареков обяви и че след изтичането на мандата му като евродепутат ще става учител. Не му се работело повече като евродепутат. Дори обяви европарламента за "каторга".

Един от коментарите във Facebook по повод решението на евродепутатът да стане учител тогава беше: "Не разбирам защо Бареков е решил да стане учител по български език и литература. С неговия огромен международен опит няма ли да бъде по-полезен, ако преподава английски?"

Малко по-рано днес пък Бареков публикува фрапираща негова снимка пред Европарламента, а под нея написа "You talking to me? I’m coming back soon, Mr Liberast Gendersky? Soon...."

И този човек иска да бъде учител и възпитател на нашите/ вашите деца!? Вие бихте ли го допуснали?