Един българин - Илиян Кузманов, преди време отваря в Лондон EZO Bistro. Заведението е доста необичайно - то е със социална кауза. В бистрото на българина хората, които нямат възможност, може да си сипят безплатно кафе, чай, както и да си хапнат бисквитки.

Посетителите имат възможност и да поиграят шах, защото част от масите са декорирани като дъски за древната персийска игра. Разполага с библиотека, картинна галерия и кафене. А постижението му е оценено с първо място в класацията за най-добро кафене от сайта londonist.com. И още - пред вратата на заведението винаги има оставена и храна за домашни любимци, тъй като повечето от бездомниците идват в кафенето с куче, което споделя нерадостната им съдба.

Всичко върви добре, докато преди година и половина се появяват хора, които искат да купят бизнеса на нашенеца. В същото време му се налага да пътува. Когато се връща в Лондон, в навечерието на новогодишните празници, заварва една компания, която междувременно е сключила договор с човека, който Кузманов оставя да менажира кафенето.

Всичко това става чрез процесуален хаос, който по думите на българина, е възможен, тъй като очевидно англичаните смятат чужденците за втора ръка граждани, които трябва да са послушни и да си затварят устата, независимо какво им се случва. "Въпросът не е кой взел кафенето, а как това е възможно да се случи. Дори да има нещо нередно, има законов ред. Ние втора категория хора ли сме?", пита българинът.

В момента се води дело, провеждат се и срещи с посланика в Англия. Във "Фейсбук" е създадена и група "Аз подкрепям едно от най-добрите кафената в Лондон".

Очаквайте подробности!