Онкоболни пациенти от Пловдив не могат да се лекуват с иновативни терапии. Причината е, че Онкодерматологичното отделение към Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в града не е включено в използването на такива, които засега ще бъдат изписвани само от университетските центрове в България, сигнализираха PlovdivNow.bg притеснени лекари, които настояват това да се промени.  

„Ние сме уникално клинично звено. Такива има само две в страната - нашето и в Националния онкологичен център, заяви д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделението по медицинска онкология и дерматология в КОЦ-Пловдив. Отделението по медицинска онкология и дерматология разполага с трима специалисти по дерматология и онкология – изключително рядко съчетание. Тези специалисти в България са едва десетина. Пловдивските онкодерматолози участват във всички международни форуми и имат защитени квалификационни сертификати във водещи онкодерматологични центрове в Европа. Звеното е с изключителен опит в лечението на едно от онкологичните заболявания с най-злокачествено протичане – меланом. Онкодерматологичното отделение от 10 години е одобрено като един от 100-те меланомни центъра за клинични проучвания и има богат опит с лечението с нови молекули отдавна.

„В повечето университетски клиники пациенти с тази диагноза попадат рядко. Затова не сме съгласни новите молекули да бъдат изписвани само там“, заяви д-р Шаламанова.

Друг проблем за болните от меланом е фактът, че два важни таргетни препарата за лечение на меланом не са реимбурсирани от НЗОК. Таргетната терапия по своята същност представлява прицелна терапия към един мутирал ген и досега онколозите са работили срещу този мутирал ген с един препарат. Но международните проучвания са показали, че монотерапията не е толкова ефикасна. Това означава, че се развива резистентност след 6 месеца и заболяването прогресира. С добавянето на още един таргетен препарат това се избягва, а комбинацията между двата е изключително ефективна и дава огромен шанс за подобряване преживяемостта на болните.

„Годишно в България се диагностицират 480 нови пациенти с меланом. 170 умират, от тях 50% могат да подлежат на новата молекулна терапия. На практика това прави 80 души за цялата страна, но въпреки всичко НЗОК не разреши тези лекарства да бъдат реимбурсирани за тях“, подчерта д-р Шаламанова. „Лекуваме много хора, използваме съвременни терапии, защото заболяванията на пациентите го изискват. Това е световното лечение и не можем да живеем в 20-и век, след като сме в 21-и“, мотивира се тя.

Пловдивският Комплексен онкологичен център приема пациенти със злокачествени заболявания от Благоевград, Велико Търново, Русе, Хасково, Стара Загора и много градове не само в Южна България, но и цялата страна.

За да защитят интересите на своята рядка специалност, онкодерматолозите в страната се обединяват в Българска асоциация по онкодерматология. Тя ще работи под ръководството на д-р Гергана Шаламанова и доц. Красимир Киров, началник на клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София.

В момента онкодерматолозите в България участват в Националната кампания "Специалистите говорят за меланом", организирана от Института за здравно образование. Целта й е да повиши обществената информираност за този агресивен кожен рак и да провокира повече хора от рисковите групи редовно да посещават онкодерматолог.