Катаджиите вече няма да гонят като пъдари тировете от магистралите и първокласните пътища по време на празници. Нарушаването на забраната за движение на тежките камиони вече ще бъде грижа на самите транспортни фирми заради нови тежки наказания, които влизат в сила от март.

Ако тираджия бъде заловен да кара по време на забраната, той ще остане за  месец без книжка, ще плати 300 лева глоба, а регистрацията на камиона ще бъде прекратена.

Новите мерки са заложени в заповед на Агенция “Пътна инфраструктура”, която важи за цялата 2019 г. Самите санкции са предвидени в Закона за движение по пътищата от 2017 г., но на практика не са прилагани.

Досега при налагане на временна забрана за движение от КАТ имаха ангажимент да осигурят място, където тировете да спрат, за да изчакат отминаването на ограничението. Вече шефовете на шофьорите трябва да ги информират за забраните или да им осигурят място, където да изчакат, докато има забрана за движение по натоварените пътища в почивните дни.

Новите правила ще бъдат тествани за пръв път този петък, който е последният работен ден преди националния празник 3 март в неделя. Затова почивен ще е и понеделник. Така в петък ще има забрана тировете да се движат по магистралите от 16 до 20 ч. Тежкотоварните автомобили няма да могат да преминават и по пътищата от Ребърково до Ботевград, Ботевград до Кулата, пътен възел Коритна до Шумен, Русе - Търново, Калотина - София, околовръстното на София, Варна - Бургас и пътя Бургас - Царево. Забраната няма да важи за автомобили, превозващи опасни или живи товари, както и бързоразвалящи се стоки.

Същата забрана ще е в сила, но от 14 до 20 часа и на 4 март, понеделник. Забраната ще важи и на Великден, Гергьовден, 24 май, 6 и 22 септември, както и Коледа. Тя ще е в сила всеки петък и неделя и през летния сезон - от 1 юни до 15 септември, но забранените за тирове участъци ще са други