Жителите на село Труд отново се вдигат на протест. Те отново ще блокират Карловско шосе, и то в час пик. Протестното им шествие по пътя започва от 17:30 ч. в четвъртък, втори март.

Причината за недоволството е все същата - построената край селото централа за производство на електро- и топлоенергия от биомаса. Протестиращите жители на Труд роптаят срещу това, че тя е на 40 метра от гробищния парк и 260 метра от жилищен квартал, а за тях миризмите и шумът от централата са сериозен проблем, който влошава качеството им на живот.

Искането на протестиращите е централата да бъде затворена.

"Мястото на тази ел. централа не е в землището на село Труд, категорични са жителите на селото. До миналата година се търсеше диалог със собствениците и решение на проблема, но сега искането е безусловно закриване на централата", казва се в официално съобщение от организаторите на протеста.

"Жителите на село Труд са ЗА добри европейски практики в областта на възобновяемите енергийни източници, но не и когато печалбата и икономическите интереси на шепа хора и тяхната дейност са за сметка на здравето и нормалния живот на хиляди потърпевши в близост и лишаването им от основни конституционни права", се казва още в писмото им.

Преди по-малко от седмица от РИОСВ-Пловдив съобщиха, че са извършили извънредна проверка в централата и в района не са отчетени миризми. Подробностите прочетете ТУК.