Наказанията на двамата роми, които биха и душиха 93-годишната баба Дона от пловдивското село Ръжево Конаре ще лежат в затвора по-дълго. Това реши Апелативният съд в Пловдив.

До увеличаването на присъдите се стигна, след като заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева, която е и наблюдаващ по делото поиска по-сурови наказания. Магистратите уважиха протеста й, научи TrafficNews.bg

Общо 14 години затвор получиха получиха биячите.  На първа инстанция рецидивистът Андон Митев беше осъден на 6 г., а помагачът му Георги Лазаров - на 2 години и 8 месеца. Сега единият ще лежи 10 години, а другият 4 години зад решетките.

Припомняме ви, че възрастната жена бе нападната на 8 март. Вечерта тя легнала и заспала. Събудила се от удар в гърдите и видяла надвесен мъж върху себе си. Той скочил върху нея и започнал да я удря.

"Къде са парите? Давай парите или ще те убия!", заплашил я бандитът, който бил с маска на главата. Възрастната жена изпаднала в ступор от ужас и едва не си глътнала езика. Маскираният не се отказал, взел възглавницата и започнал да я души. 

Не успял да измъкне и думичка от нея, затова започнал да рови по шкафовете и в дрехите на пенсионерката. Намерил портмонето й, в което имало около 50 лева, и избягал.

Следа от маратонка издала нападателите на баба Дона! Ето как са планирали нападението! ВИДЕО

Ужасената старица не посмяла да мръдне от леглото цяла нощ, тъй като се страхувала, че маскираният може още да е в къщата. Едва на сутринта се надигнала и се обадила на сина си. 

Два дена по-късно извергите бяха заловени от полицията. Оказа се, че и двамата са добре познати на органите на реда.  27-годишният Георги Лазаров не за първи път напада възрастен човек в дома му. Другият нападател е 32-годишният Андон Митев от съседното село Дълго поле, който пък зад гърба си има 9 -годишна присъда за убийство. 

През юли съдът осъди биячите, но им наложи намалени присъдите, тъй като имало смекчаващи вината обстоятелства. Едно от тях бе, че Лазаров платил чрез пощенски запис 55 лева, сумата открадната при грабежа. Митев пък получи по-висока присъда, тъй като имал много криминални прояви и предишна присъда за убийство на възрастен мъж пак заради грабеж.

Апелативните магистрати обаче приеха, че се касае за изключително грубо посегателство над личността и собствеността на беззащитната и самотна възрастна жена. Според тях това е довело освен до отнемане на пари и до стресово състояние за пострадалата, съпроводено и с причиняването й на леки телесни повреди. Заради това съдът увеличи присъдите им, като на Георги Лазаров наложи наказание от 4 години затвор, при първоначален общ режим, а на съучастника му – 10 години затвор при първоначален строг режим.

Решението може да бъде протестирано или обжалвано пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от получаване на съобщението до страните.

"Много ме би и ме удряше по главата. Започнах да викам по име сина си и крадецът си помисли, че той е на горния етаж. Запуши ми устата и започна да ми натиска главата с възглавница и да свети с фенерче. Беше страшно! Пенсията я бях дала на сина си, оставих си 100 лева да имам за пазаруване. Накрая той ми намери кесията и я взе. Качи ми телефона отгоре на хладилника, за да не мога да го стигна. До сутринта от страх не можах да стана от леглото", обяснява Дона. 

Цялата история около обира и побоя над възрастната жена вижте във ВИДЕОТО: