С контролирани взривове бяха детонирани скалите, блокирали пътя Пловдив-Смолян в района на Наречен. До тук се стигна, след като скалната маса в началото на седмицата се свлече и блокира шосето. Преди обед се пропускаха леки автомобили на всеки час, но следобед пътят остана затворен от мерки за сигурност.

„Заредихме 50 килограма взривно вещество амунит и в късния следобед детонирахме свлачището”, обясниха предот Областно пътно управление – Пловдив.

Силен тътен огласи Родопите в късния следобед. Така с 50 килограма взривно вещество бяха взривени част от скалите, които четвърти ден са затворили пътя за Пампорово и Смолян. Сега предстои с помощта на тирове и фадроми скалната маса да бъде депонирана и така пътят да се разчисти.

В района на Кърджалийското село Сипей се активизира огромно свлачище. Заради опасност от пропадане на къщи, бяха евакуирани две семейства.

„Проблемът за село Сипей ще може да се реши, след като приключи топенето на снега и сега търсим възможности за направа на допълнителен дренаж, за да се изведе в по-голям район извеждането на подпочвените води”, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

В районите на Кърджали и Смолян все още има населени места без достъп и електрозахранване. Нивото на водните басейни се следи денонощно.

TrafficNews.bg