Пациентите с ревматични заболявания от Пловдив и региона са изправени пред сериозен проблем заради създаването на централизирана комисия в София, която трябва да отпуска техните медикаменти. До момента те получаваха това лечение в Пловдив, в който има отлични възможности за ранна диагностика и лечение на ревматични заболявания.

Проблемът засяга повече от 2000 души от Пловдив и региона, сред които има и много млади хора в работоспособна възраст. Те са изправени пред сериозни затруднения, повишени разходи, забавяне на лечение, отсъствия от работа, трудности за придружителите.

Заради множеството сигнали от Пловдив, Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) организира в понеделник, 16 юли, от 10 до 11.30 ч. среща-дискусия в Пловдив. На нея ще присъстват членове на организацията, лекари, пациенти. Срещата ще се проведе в зала в ДКЦ1 (площад "Понеделник пазар"). 

„С тази дискусия искаме да информираме обществото и всички заинтересовани страни в процеса колко важен е ранният достъп до получаване на диагноза и започване на адекватно лечение, което да доведе до по-качествен живот на пациентите. Ще поговорим и за практиката за ранен достъп в другите европейски страни и препоръките на Европейската лига за борба с ревматизма“, обясниха пред TrafficNews.bg организаторите. 

След събитието ще бъдат изготвени препоръки от ревматолозите и пациентите, които да послужат в последваща кръгла маса в НЗОК, в присъствие на експерти от НЗОК, пациентски организации, председателя на Българско дружество по ревматология, Национален консултант по ревматология и експерти в областта.

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, изпреварвайки сърдечно-съдовите заболявания и рака. Според статистика на Световната здравна организация в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. Ревматичните заболявания се откриват при всеки четвърти европеец. В България над 100 000 са хората с Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев, които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Ревматичните болести включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан.

Освен физическите страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите. Те значително затрудняват, а в отделни случаи правят невъзможно извършването на ежедневни дейности, като ходене, изкачване на стълби, приготвяне на храна, спазване на хигиена и др. Ревматичните заболявания намаляват работоспособността на боледуващите, а понякога водят и до загуба на работа. Необходимостта от непрекъснато лечение, несигурността и неопределеността, свързани с болестта предизвикват, макар и по-рядко, емоционални и психични проблеми. 

През 2017 г. Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ проведе социологическо проучване с цел да разбере основните предизвикателства на пациентите с ревматични заболявания, да установи социалния профил на болните от ревматични болести и да изследва отношението на пациентите към провежданото лечение и периодичните прегледи.

Проучването установи, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и късния достъп до ревматолог.

Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и са погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.