Зов за солидарност изпратиха към обществеността от Медицински университет-Пловдив. Започва кампания „Дарение в натура”, която призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги”.

„Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари”, заяви зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

Информация за кампанията и начините за даряване в натура, могат да се получат на телефони 032/644057, 032/602454 и 0877174402.

До момента десетки студенти от МУ-Пловдив се отзоваха на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести заради нуждата от медицински кадри за обезпечаване на обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

"Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти", написа като призив ръководителят на Клиниката проф. д-р Мариана Стойчева.

Тя призова студенти по медицина V и VI курс и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат Клиниката по инфекциозни болести.

„Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря", гласи апелът.

В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19, има неотложна нужда от медицински персонал.

В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност.

„Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ – Пловдив реши доброволци да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация, като спазват указанията на Националния оперативен щаб.

 

Младият стажант-лекар от Пловдив, който застана на първа линия в битката с коронавирусНе бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората, сподели пред TrafficNews той

Божидар от Пловдив на помощ на лекарите в Инфекциозна клиникаТой се включи доброволно да работи в клиниката