Още студенти от Медицински университет-Пловдив се отзоваха на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“.

Стажант-лекари, студенти, лаборанти и преподаватели от МУ - Пловдив, първи откликнали на поканата на проф. д-р М. Стойчева от Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести във връзка с острата нужда от медицински кадри, за да се обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

Божидар Берберов е един от първите студенти от МУ – Пловдив, които се включиха доброволно да работят в Инфекциозна клиника. Той е студент в 5 курс в Медицинския факултет.

„Решението да се включа като доброволец в борбата с COVID-19 взех като човек с развито гражданско мислене, приел принципа "Посветени на хуманността", отчел рисковете и възможните последици”, споделя Божидар.

Той работи в Инфекциозна клиника според седмичен график, но когато отиде там, работи, докогато е нужно.

Студент от Медицинския университет в Пловдив е задържан за всяване на паникаТой е разпространявал невярна информация за заразените под тепетата

„В момента ситуацията е динамична, а човешкият ресурс – ограничен, така че се адаптираме спрямо нея. Нашите задачи са да оказваме помощ на медицинските специалисти при преглед, триаж на пациенти, манипулации, обработка на медицинската документация и други. Учим се в движение, не се знае кога ще се наложи да се справяме самостоятелно”, казва още младият лекар.

Според Божидар Берберов е на мнение, че всеки трябва да даде своя принос, понякога за сметка на лишения, ограничения и последствия.

„Остани си вкъщи“ е не само етикет в социалните мрежи, а правилната постъпка, за да запазим себе си и околните.”, казва още студентът от Медицинския университет.

Той поздравява всички медицински специалисти, ДФ "Пловдив 112", БЧК и всички останали, съпричастни към извънредната ситуация и активно участващи в разрешаването й.