Симеон Личев е стажант-лекар към Медицински университет-Пловдив. По-късно през тази година му предстои да се дипломира. Още когато видял съобщението от проф. д-р Марияна Стойчева, ръководител Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на МУ, веднага взел решение да се включи на предната линия в борбата с COVID-19.
 
"Не бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората", сподели пред TrafficNews Симеон Личев.
 


Ангажиментите и работата на младия специалист преминават изключително динамично. Всеки ден той прекарва в Инфекциозна клиника по няколко часа. В останалото време стриктно спазва препоръките за самоизолация и ограничаване на социалните контакти. Дейностите, които извършва както Симеон, така и останалите му колеги от курса, са с цел подпомагане работата на специалистите по инфекциозни болести.
 
"На този етап не се налага нещо по-специфично. Опитът, който получавам в клиниката по инфекции, не е ограничен само до пациенти, суспектни и заболели от коронавирус, но и от други инфекциозни болести", допълва бъдещият дипломиран лекар.
 
 
Симеон Личев отправи апел и пожелания към всички да бъдат здрави и да спазват инструкциите на Националния оперативен щаб за борба с коранавируса. И призова желаещите да се включат към общата инициатива, защото само с всеобщи усилия ще може да се победи този невидим враг.


Миналата седмица Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести, паразитология и тропически болести към Медицински университет-Пловдив алармираха за нуждата от медицински кадри, за да обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

"Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти", написа като призив проф. д-р Марияна Стойчева, ръководител Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на МУ.
 
"Призоваваме студенти по медицина V и VI курс и студенти от медицински колеж – III и IV курс да проявят съпричастност и помогнат на Клиниката по инфекциозни болести. Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря".