Откритият в Ботсвана нов вариант на коронавируса беше наречен Омикрон – 15-ата буква от гръцката азбука, след като по-рано беше решено, че вариантите ще носят имена именно от нея.

Но предишните две букви „ню/nu“ и „кси/xi“ от азбуката са пропуснати от Световната здравна организация, пише „Ню Йорк таймс“.

СЗО обозначи новия вариант на Covid-19 като "Омикрон" - вариант, будещ безпокойство. Други учени призоваха пък да бъдем спокойни и да се ваксинираме, тъй като е твърде вероятно ваксините да работят срещу Омикрон - макар на места да се твърди обратното.

Говорителят на СЗО Тарик Ясаревич поясни през уикенда, че ню прилича на думата „нов“ и би обърквала хората и заради това е пропусната. Във втория случай пък можело да се стигне до проблем, тъй като Xi е популярна фамилия. Явно се има предвид фамилията на китайския лидер Си Цзинпин (Xi Jinping).

„Политиката на организацията изисква да се избягват обиди към културни, социални, национални, регионални, професионални и етнически групи“, допълни той.