Безплатни прегледи за макулна дегенерация, свързана с възрастта и старческа катаракта, организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив в периода от 10 юли  до 18 август 2017 г. Това обяви началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Тъй като става дума за заболяване, което се развива с напредване на възрастта, кампанията е за пациенти след 55-годишна възраст. Те могат да се записват за прегледи на телефонен номер  032 602 649 от 8:30 до 12:00 ч .в делничните дни.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) и сенилната катаракта (старческото перде) са заболявания, които се срещат предимно при хора над 50 – 55 години. С напредване на възрастта честотата им нараства значително. Засягат се двата пола и обикновено двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст имат някаква форма на МДСВ. При нея се уврежда централната част на ретината, наречена макула, докато катарактата води до помътняване на собствената леща на окото. Оплакванията при двете заболявания могат да бъдат сходни и практически неразличими от пациентите – намалено зрение за далече и близо, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др., обясни проф. Сивкова

Единственото ефикасно лечение на старческата катаракта е оперативното. Лечението при МДСВ зависи от формата на заболяването (суха или влажна), а ефикасността от него – от рано поставената диагноза. Старческата катаракта води до обратима слепота, докато крайните стадии на МДСВ водят до необратима загуба на централното зрение.

Затова и извършването на периодични контролни прегледи в тази възрастова група е от изключителна важност, подчерта проф. д-р Нели Сивкова, началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.