За първи път от седмици заболеваемостта от COVID-19 на 14-дневна база спада. Днес тя е 926.08 на 100 000 души – с 2.23% по-малка от предходния ден, показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ситуацията в страната обаче остава изключително сложна. 26 области са в тъмночервено със заболеваемост над 500 на 100 000 души. Само Смолян и Кърджали на този етап са оцветени в червено.

В Пловдив болните са 856 на 100 000 население. За последното денонощие са доказани 477 случая.

За страната новозаразените са 4662, което е спад в сравнение с предходните дни. Според здравните власти това се дължи на въведените мерки. Вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов отбеляза, че зеленият сертификат дава резултати.

„Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Със зеления сертификат отчитаме, че много дейности сега работят, които иначе биха спрели напълно при един локдаун. Имахме среща с всички Регионални здравни инспекции и впечатлението е, че мерките се спазват и това дава резултат. Сега изискването за тест позволява хората да бъдат диагностицирани навреме и да прекъснем разпространението на заразата при повече хора", отбеляза той.