Единствената в страната роботизирана система за радиохирургия Cyberknife (Кибернож) Accuray на УМБАЛ „Свети Георги“ ще бъде въведена в експлоатация за редовни клинични процедури на 15 април. Това съобщи началникът на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в болницата д-р Мария Влайкова.

Киберножът, за разлика от останалите апарати за радиохирургия в другите онкологични центрове в България, е единственият подобен апарат на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“, на стойност 9 хил. лева.

Апаратът е разположен в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“, на бул. „Васил Априлов” 15A, в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда, разположена срещу КЛЛ.

Роботизираната систeма Cyberknife е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори и до момента нито един онкологичен център в страната не е разполагал с подобна апаратура. Прецизността на Киберножа позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за трудно достъпни оперативно. Досега пациенти с подобни диагнози се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, подчерта д-р Влайкова.

Киберножът е система, която насочва лъчите с прецизност 1 мм и в реално време наблюдава определената за манипулация зона. Постига несравнимо запазване на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозовия градиент.

За процеса на планиране се използва отговарящ на необходимите изисквания последно поколение 4D компютър томограф – симулатор. Четириизмерното планиране използва най-съвременен алгоритъм (Monte Carlo), който позволява автоматична компенсация на движенията на пациента и строг контрол в подвижни органи (бял дроб, корем).

Интервенциите със CyberKnife са безболезнени, безкръвни и са бърз метод на лечение. Архитектурата на системата е уникална, технологията е изключително усъвършенствана и съчетава линеен ускорител, роботозирано рамо и система за образно насочване. Осигурява се синхронно проследяване на тумора спрямо положението на пациента.

Киберножът е предпочитан за лечение на сложни по форма вътречерепни лезии, както и на такива в/около зрителния апарат и мозъчния ствол. Обхватът на облъчването е широк, като лъчите могат да проникнат през 120 различни ъгъла.

Започва планиране на пациенти, подходящи за радиохирургия. Необходимо е те да представят в клиниката медицинските си документи – епикризи, проведени образни изследвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предходни облъчвания, решения  на онкологични комисии и ПКК.

Приемане на документите се извършва след предварителна уговорка на  телефони 032 602 330 и 0887 705 636.

Документите ще бъдат разгледани в рамките на една седмица. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите ще бъдат информирани на посочен от тях телефон.

Лечението е напълно безплатно за пациентите и е по клинична пътека на НЗОК.

Убедени сме, че с въвеждането в експлоатация на новата роботизирана система за стереотактична радиохирургия ще допринесем за по-бързото и по-ефикасно лечение и значително ще подобрим лъчетерапевтичните възможности за онкоболните пациенти в страната, смята д-р Мария Влайкова.

Уникалната апаратура е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболявания, разположен в двете бази на Университетска болница „Свети Георги“ – База 1 на бул. „Васил Априлов“ №15А и База 2 на бул. „Пещерско шосе“ №66, по-позната като Хирургичен блок.

Там е изграден център за диагностика и лечение на злокачествени новообразувания, в който е разположен друг съвременен апарат – Позитронно-емисионен томограф или PET/CT, най-моредният в страната. Той е апарат за образна диагностика, който дава възможност да се онагледят биохимичните и физиологични промени и да се диагностицира заболяването в много ранен етап. Чрез инжектиране на изотоп в организма се следи и за вече появили се метастази в тялото на пациента.

В базата на Втора клиника по хирургия е разположен и друг съвременен апарат в полза на онкологичните пациенти – мобилна система за интраоперативна брахитерапия Axxent-Xoft. Тя позволява провеждане на облъчване по време на самата операция при ранни стадии на карцином на млечната жлеза.

С въвеждането в експлоатация на роботизираната система за стереотактична радиохирургия – Ciberknife Accuray в УМБАЛ „Свети Георги“ се затваря пълният цикъл на висококачествено, високотехнологично и комплексно лечение на пациенти със злокачествени заболявания, подчерта д-р Влайкова.

Високотехнологичният център за образна диагностика на онкологични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ е изграден по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007- 2013 и е на стойност 22 млн. лв.

За осигуряване на най-качествената и ефективна радиохирургия УМБАЛ „Свети Георги“ закупи със собствени средства допълнително оборудване – 4D компютър томограф – симулатор за сектора по роботизирана радиохирургия.