Цинкът е химичният елемент с изключително важна роля за здравето и поддържането на добрия външен вид. Необходим е за растежа и възстановяването на организма и участва както в синтеза на няколко важни хормона, така и в стотици ензимни реакции.

Селенът пък е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той е микроминерал с изключително важни биологични и биохимични функции в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза.

След дългогодишни изследвания и научни проучвания учените установиха, че при недостиг на селен възниква сериозен пробив в имунната система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат, пише gotvach.bg.

Недостигът на селен не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови-, ендокринни-, онкологични заболявания, натрупвания на тежки метали, преждевременното стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.

От друга страна, цинкът неслучайно е наричан козметичен микроелемент. Той се грижи за блясъка и гъстотата на косата, за еластичността и свежестта на кожата. Също така регулира омазняването и подпомага лечението на акне.

Цинкът е изключително важен и полезен - от него се нуждаят всички клетки без изключение. Важна е ролята му за запазване на зрението и на паметта в добро състояние, за поддържане на имунитета и репродуктивната система.

Цинкът е важен микроелемент и за децата - при недостиг се наблюдава значително забавяне на растежа и отслабване на имунната система. Намаленото му количество в тялото може да повлияе на сетивните органи, особено на вкусовите усещания и обонянието.

Селенът е вещество, което определено не си доставяме в нужните количества. Не са много хората, които получават препоръчителната доза от 200 микрограма на ден.

Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо съдържание на селен е бразилският орех.

Естествени източници на цинк пък са хранителни продукти като месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко.

Други хранителни източници са стриди, ядки, фасул, слънчогледово семе, шоколад, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре.