Клиничен психолог създаде първото приложение за справяне със стреса на български език. Апликацията съдържа различни категории, в зависимост от проблемната ситуация - "Спокойствие", "Взаимоотношения", "Справяне", "Спорт" и други. Всяка категория на АНИМА включва няколко упражнения под формата на аудиозаписи. Водещ глас на приложението е д-р Петя Стойчева Кривицки.

"Стремих се да обхвана всички емоции на хората. Когато човек има даден проблем, да успее да се справи с помощта на звукозаписа. Например ако има проблем със заспиването, паник атака, с различни взаимоотношения. Апликацията съдържа универсални методи за успокояване на мозъка", обясни д-р Стойчева пред TrafficNews.

По думите на психолога категориите ще се увеличават непрекъснато, тъй като цялото приложение е направено на база месечен абонамент. Целта е да се предоставя нова и разнообразна информация на хората,  които го ползват. Към момента АНИМА е достъпно за Apple, но скоро ще се появи и за Android.

Категорията "Справяне" цели да помогне при различни форми на зависимости - тютюнопушене, кафе, дори мобилни телефони. "Спорт" пък се основава на опита на д-р Стойчева от работата с деца, които се занимават с различни спортни дейности. Основният проблем при тях е, че те се притесняват какво ще кажат другите, не искат да разочароват родителите си и треньорите си, уточни клиничният психолог.

Ежедневието ни е абсолютно стресиращо. Навлизат в личното ни пространство по различни начини - телевизор, компютър телефон. 

"Телефонът, който постоянно е в ръцете ни, е голям източник на стрес. Когато споделих с дъщеря ми, че искам да помогна на повече хора, а мога да приема не повече от петима на ден в кабинета, заедно решихме, че смартфонът може и да се бори с тревогите", каза още д-р Стойчева.

Според нея положителното на аудиозаписите е, че освен да успокояват, те внушават – да мислиш за хубави неща вместо да се фокусираш върху лошите, да се справиш по-лесно с проблемна ситуация.

Ако потърсиш психолог, не значи, че си луд, както се говори у нас, категоричен е специалистът.

"Има хора, които полагат грижи за психическото си състояние. Други пък са объркани и се грижат по неправилен начин. Мислят си, че ако работят, тренират по цял ден и постоянно са заети, ще постигнат чудеса, но всъщност така се изтощават", обясни психологът.

По думите на специалиста всеки от нас трябва да отдели време за почивка. Дори 5 минути на ден, в които да си отпочине цялото тяло, са жизнено важни. Мозъкът никога не спи, той има нужда от рестарт. Когато спим, той произвежда сънища. Ако не му даваме моменти на покой, сами усещаме как блокираме и не можем да се концентрираме.

Около 800 души вече са изтеглили мобилната апликация, като една трета от тях я използват активно.

Проектът се роди още преди 2 години, но беше необходимо време, за да се превърне в реалност. Търсихме фирма, която да го изработи, а след това ни трябваше и дизайн. Нямаше как да е напълно безплатно, защото изработката на самия продукт е много скъпа, уточни д-р Стойчева.

"Целта на АНИМА е да послужи като патерица в справянето с проблема. Приложението е подходящо за всички – от майката, която не може да приспи детето си, човека, на когото му предстои сложна операция и се притеснява, до момичето, което е на изпит или на интервю за работа на следващия ден – аудиозаписите биха могли на помогнат на всеки", категоричен е психологът.

Д-р Стойчева обясни, че при нужда е добре да се посещава психолог веднъж седмично. Необходими са няколко сесии, за да се справиш с даден проблем. Единичното посещение е консултация, а не терапия. Важно е да стане ясно, че психологът не може да свърши цялата работа. Не е достатъчно само да им бъде даден съвет. Във времето, в което не са на терапия, хората отново изпитват тревожност. Именно в тези моменти на помощ идва мобилното приложение. 

"Типично за българина е да мисли, че може да се справи сам. Мнозина смятат, че споделянето с приятели е достатъчно, същото се отнася и за лекарствата, които се приемат при тревожност. Клиничните психолози не учат в продължение на 10-15 години, за да може комшийката с кафето да свърши същата работа. Всеки, който е посетил кабинета, има подобрение в живота си, що се отнася до емоциите", заяви клиничният психолог.

По думите й всеки от нас има нужда от психолог в дадена ситуация от живота си, като в това няма нищо срамно. Независимо дали става въпрос за лоши взаимоотношения с приятели, родители, проблеми в работата, притеснение или загуба на близък. Според нея в много ситуации хората изтласкват страховете си и така те се връщат на по-късен етап.

Психотерапията изисква много време и парични средства. Приложението помага за много по-кратко време да овладеем съзнанието си, в никакъв случай не замества терапията. Ако включим упражненията в ежедневието си, те ще ни помогнат за по-добро психическо здраве, коментира д-р Стойчева.