Световната здравна организация препоръча на производителите на ваксини да се подготвят за модификация на препаратите си срещу варианта Омикрон. Случаи на новия вариант бяха засечени в няколко американски щати, повечето страни в Европа и Австралия.

Новият вариант на коронавируса може да заобикаля част от имунитета ни, сочат първи данни на учени от Южна Африка. Те са засекли нарастващ брой случаи на повторна и дори трета инфекция с ковид-19, след като изследвали 36 хиляди предполагаеми реинфекции. Анализът на данните все още не е окончателен, но отговаря на притесненията изказани от вирусолозите относно множеството мутации на варианта.

Световната здравна организация смята, че производителите на ваксини най-вероятно ще трябва да модифицират препаратите си срещу новия вариант на коронавируса - Омикрон.

Говорителят на организацията Кристиян Линдмайер препоръча на фармацевтичните компании да започнат още сега да работят в тази посока, а не да чакат последния  момент.

"Силно препоръчително е производителите на ваксини да започнат да планират модификации на ваксините си, на съществуващите ваксини. Би било добре да не чакат последния предупредителен сигнал."

Засега няма данни Омикрон да е предизвикал смъртни случаи, отбеляза Линдмайер, но  призова и държавите по света да увеличат капацитета на здравеопазването си и да ваксинират населението си.

Изпълнителният директор на германската компания "Байонтех" (BioNTech) Угур Шахин заяви, че компанията може много бързо да преработи препарата си, така че да противодейства на варианта Омикрон.

"Новите варианти се появяват в рамките на няколко седмици или месеци. Ако разработим нова ваксина, не можем да предотвратим първата вълна на инфекции, защото са ни необходими около 100 дни да преработим ваксината и да я разпространим", заяви Шахин.

Експерти смятат, че Омикрон е по-заразен от останалите варианти, но засега няма данни да е предизвикал смъртни случаи, сочат наблюденията на СЗО.

Въпреки затварянето на границите си за пътници от южноафрикански страни с висок риск,  Австралия стана поредната държава, която съобщи за случай на новия вариант на коронавирус. Ден преди това Омикрон беше отчетен в пет американски щата.

Най-малко при 17 души в Осло е идентифициран новият вариант на Covid- 19. Те са се заразили след коледно парти, събрало над 100 гости в норвежката столица.

Заради още два потвърдени случая на Омикрон в Швейцария бяха карантинирани около 2000 души, 1600 от тях са деца. Новият щам е открит и в кампуса на международното училище в Женева, след като преди това бяха регистрирани няколко случая в пет кантона.

Франция отчете около 50 хиляди нови инфекции за трети пореден ден. Здравният министър Оливие Веран предупреди за пик на петата вълна в края на януари и пореден ръст на натиска върху болничната система.  Увеличаването на случаите се дължи най-вече на делта варианта, но в страната растат и случаите на новия щам Омикрон.