Осигуряване на достъпна спешна медицина, развитие на доболничната помощ, ефективна финансова рамка и въвеждане на работеща електронна система. Това са само част от приоритети, около които се обединиха експертите на „Продължаваме промяната”, БСП, „Демократична България” и „Има такъв народ”. Днес продължават преговорите между четирите партии за съставяне на правителство в сектор „Здравеопазване”.

На срещата присъстваха специалисти от различни области на здравеопазването, както и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Модератор е Асен Василев. 

„По отношения на достъпната Спешна помощ, териториално трябва да се осигури оборудване с линейки, коли, хеликоптери, където е необходимо”, подчерта д-р Маджаров. Той обясни, че колите нямат оборудване и в тях не пътува лекар, а парамедик. Целта е пациентът да бъде транспортиран по най-бързия начин до лечебно заведение, където да му бъде оказана адекватна помощ. „Трябва да имаме бърза, ефективна, спасяваща спешна помощ, която да осигури транспортиране на пациента в „златния час”. Това е свързано и с информационна система и телекомуникативни връзки на линийката и колата със здравните заведения”, посочи той.

Относно медицинската помощ, която осигурява лечение на гражданите в работното време на медицинските специалисти, той е на мнение, че тя трябва да бъде ешелонирана. Във всяко населено място трябва да бъде осигурен минимум здравен специалист. Координацията между здравните специалисти от няколко село да се осъществява от общопрактикуващ лекар. Във всяка област да е осигурена минимум болнична помощ, която да предлага поне 80% от медицинските дейности. Всеки регион – болнична помощ, която осигурява 100% от специалностите в здравната помощ. На национално ниво да има болници, които могат да лекуват редките заболявания, които са тежки, скъпи и продължителни.

Д-р Маджаров подчерта, че създаването на здравна карта също е много важно, тъй като тя ще даде информация за разпространението на лекарите в страната и вземане на решение от страна на държавата къде да насочи усилия, за да гарантира, че ще има тази ешелонирана медицинска помощ

Задължително е също да се помисли за кадрите, тъй като проблемът с недостига им е изключително сериозен. Особено в отделни специалости. Затова държавата трябва да специализация, кариерно развитие на специалистите, както и качествен контрол на медицинските услуги.

„Време е да обсъдим и този проблем -  на колко места може да работи един лекар. Позволили сме лекари да работят и в болничната, и в извънболничната помощ, което води до ниско заплащане на колегите в извънболничната помощ. Трябва също да се въведат нива не само по специалности, но и по болници – както беше преди години. Не може в болница от Първо ниво да се извършват дейности от Трето ниво. Това е комплексна оценка за цялото лечебно заведение”, подчерта той.

И допълни, че е необходимо също да се гарантира финансовата стабилност на системата. Клиничната пътека да бъде само механизъм за контрол на качеството, но постепенно да отпадне като механизъм за финансиране.   

Извън тези теми от БСП предлагат също намаляване на ДДС на лекарствата на 9%, безплатни лекарства на деца до 14 години, увеличаване на средствата за превенция и контрол в направления социално значими и инфекциозни заболявания.

Създаване на национална рамкова система за достойно заплащане на специалистите. „Тук заплащанията на медицинските специалисти са свързани с оборота на болниците – като дюкяни. Което е унизително. Затова имаме лекари, които законно се разписват на 70 хил. лв. заплата. Докато в Западна Европа се заплаща за квалификацията на специалисти”, посочиха от партията.

Другото предложение е специалистите периодично да се явяват на изпити за препотвърждаване на специалност, както е в редица държави. Държавно финансиране на целеви стипендии за важните за страната специалности – кардиология, онкология, педиатрия и др. Държавата да финансира и специалзации в чужбина, обвързани с договор за задължителна работа у нас.

Спешна модернизация на здравеопазването в направление майчинство и детско здраве и създаване на Национална детска болница.

Това, от което няма да отстъпим, е болниците повече не могат да бъдат търговски дружества. Достатъчно се нагледахме на парадокса на пациента да се гледа като на касичка, посочиха от партията.

От „Има такъв народ” акцентират върху незабавна подготовка на специализирани болници за лечение на COVID-19 във всяка област на страната. Това според тях ще даде възможност останалите лечебни заведения да работят нормално.

Важно е също спешна подготовка на инфекционисти и епидемиолози – кадри, които в момента недостигат. Оптимизиране протоколите за лечение.  Конституиране на кризисен щаб от професионалисти. Национална програма за скринин на Т-клетъчен имунитет на голяма група на населението. По този начин ще се проследят нивата на защита сред хора, преминали през епидемията, и това ще даде представа  на специалистите какво да очакваме през следващи вълни.

Проф. Андрей Чорбанов подчерта, че ваксинацията срещу COVID-19 трябва да остане доброволен акт. Идеята за ваксинацията на всяка цена не трябва да се прилага, ако населението не го желае.

Също така е необходимо по-широко участие в пандемията на доболничната помощ и по-активно участие на личните лекари. Да се извърши и анализ на високата смъртност у нас, която не може да се обясни само с ниската ваксинация.

„Също считаме, че създаването на електронно досие ще доведе до сериозно сваляне на разходите. Всеки преглед или хоспитализация ще бъде изпращано до пациента. Все някой пациент ще види, че докато лежи на плажа, се води хоспитализиран”, заявиха от ИТН.

Те предлагат в рамките на една година да се създаде нов закон за лечебните заведения. Създаване на различни видове здравно-осигурителни пакети.

„Ние държим да се премахнат таксите за престой в болниците. Когато пациентът влиза в болница, таксите започват от паркинга и стигат до това едва ли не вътре да плаща и за въздуха”, заявиха от ИТН.

Те предлагат и осигуряване допълнително финансиране на общините чрез общинските бюджети. Такава субсидия ще зависи от броя на населението, отдалечеността и възрастовата структура. Парите ще бъдат предвидени за доплащане на дефицитни кадри. Ако някъде липсва джипи, по този начин общината ще има перо да привлече такова, да му плати заплата и квартирата.

Другите предложения са Създаване агенция за медицински одит, подчинена на Народното събрание, мандатност за длъжност от завеждащ отделение нагори – по максимум два мандата, законодателни промени за задължителното здравно осигуряване, преструктуриране на ТЕЛК и НЕЛК.

От „Демократична България” акцентираха върху правилното разходване на средствата за здравеопазване, които годишно възлизат на около 10 млрд. лева. Да има стимули, които да насочват към правилните дейности, както и санкции.

„Стимулите предвиждат тристепенен модел на финансиране. Основата му е насочена към превенция и профилактика на общественото здраве за всички граждани. Диагностика и лечение на здравно значимите приоритети на държавата. За останалите дейности предвиждаме конкурентно застрахователно финансиране от здравни фондове”, посочи д-р Александър Симидчиев.

Той бе категоричен, че е необходима промяна на фокуса на общественото здраве и намаляване необходимостта от болнично лечение. Ефективна реформа в лекарствената политика, както и сериозно преструктуриране на Здравната каса. Въвеждане на национално ниво на протоколи за добри медицински практики, създадени от или с активното участие на световно признати специалисти.  1% от печалбите от алкохолни напитки и тютюневи изделия да бъде отделен за програми за профилактиране на здравето.

Д-р Таня Андреева посочи, че у нас липсват около 30 000 медицински сестри, а следната им възраст е около 58 години. Затова трябва да се увеличи заплащането и да се подобрят възможностите за кариерно развитие на сестрите чрез въвеждане на степени. Съответно всяка степен да бъде адекватно заплатена. Включване на младите лекари като изпълнители на клиничните пътеки. Въвеждане на помощен персонал в болниците – болногледачи, медицински секретари и т.н.

От партията акцентират и върху детското здраве и изготвяне на цялостна стратегия за подобряване на детското здравеопазване и обезпечаването му с кадри. По техни данни педиатричните сестри са у нас са в предпенсионна или в пенсионна възраст. 872 са педиатри, сключили договор в Касата, но те не са равномерно разпределени.в страната. Необходимо е също да се обърне внимание на превенцията на детското психично, дентално здраве и зависимостите в детска възраст. По-евтини лекарства за децата. Осигуряване на лекарства за редките болести и храни, които в момента са недостъпни в България и родителите се превръщат в контрабандисти. Създаване на денонощни стоматологични кабинети.