В последно време, около 1/3 от всички преболедували COVID-19 инфекция, се оплакват от засилено опадане на косата. Като водещи причини за това се посочват самата инфекция, която води до пряко засягане на космените фоликули, и съпътстващият стрес, който също предизвиква нарушения в космения растеж.
 
През последните месеци се провеждат все повече научни изследвания, фокусирани върху увредата на космите по време на COVID-19 пандемията, които дават начало на допълнителни изследвания на косата и нейното засягане от вируса. Началото на тези проучвания е поставено чрез събиране на данни от въпросници от пациенти, които са прекарали COVID-19 инфекция, като при приблизително 30% от участниците се установява засилено опадане на косата.
 
Заболяванията на космите, които се наблюдават най-често след предболедуване от COVID-19 са следните:
- Силно изразен косопад
- Гнездовидно опадане на косата в един участък
- Себореен дерматит
 
Силно изразен пост COVID-19 косопад
 
В дерматологичните кабинети все по-често идват пациенти , които се оплакват от засилено опадане на косата след прекарана COVID-19 инфекция. Без съмнение е, че става въпрос за комбинираното въздействие от стреса, лекарствата и високата температура. Според много научни публикации, косопадът, който се наблюдава може да бъде част от т.нар. пост- COVID-19 или късен COVID-19 синдром.
 
В тези случаи, пациентите имат типични оплаквания – силен косопад и опадане на косата, понякога на кичури при интензивно разресване, при измиване и/или изтъняване на косата в горната част на скалпа. Медицинският термин за това състояние се нарича телогенен ефлувим, като обяснението за това е че намалява броят на космените фоликули, които произвеждат косми, а се увеличава броят на космите, които са във фаза на покой (фаза на телоген) като този процес неминуемо води до косопад.
Лечението при силен/реактивен косопад, който води до значително опадане на косата след COVID-19 започва първо с отстраняване на провокиращите фактори. Особено внимание се обръща на антикоагулантите, чийто прием трябва да бъде строго контролиран от лекар. Възстановителният процес е дълъг и затова е необходим най-малко тримесечен курс с комбинирано приложение на шампоани, ампули, серуми и маски, които са специализирано насочени към възстановяване на растежа на косата. Препоръчва се също и мезотерапия, по преценка на дерматолог с определен разтвор, който може да съдържа кортикостероиди, витамини, аминокиселини, хиалуронова киселина и/или собствена плазма. Хранителните добавки за коса и нокти, в които се съдържат незаменими аминокиселини и витамини от групата Б, също са много важни и полезни. При по-тежките случаи на косопад може да се назначи и медикаментозно лечение.
 
Гнездовидно опадане на косата:
 
Това състояние се наблюдава при пациенти, които преди това са имали предишен период на подобно опадане на косата и след това са преболедували COVID-19. Рецидивите настъпват средно 2- 3 месеца след прекараната инфекция. В някои случаи, след COVID-19 гнездовидното опадане на косата настъпва и при здрави пациенти, без да са имали подобно опадане на косата преди това. Това състояние също се лекува, но и тук процесът е продължителен. В този случай са необходими са изследвания за други придружаващи заболявания, като преглед на ендокринната система, наличие на зъбни инфекции, хронични възпалителни процеси,, хиповитаминоза и др. Терапията включва локални средства като напр. миноксидил, продукти с епидермален растежен фактор, серуми със специални съставки, възстановяващи растежа на косата, витамини. И при тази диагноза лечението може да се комбинира с мезотерапия по преценка на лекуващия лекар.
 
COVID-19 и себореен дерматит
 
През последните месеци навсякъде по света, в специализираните научни издания отбелязва увеличаване на случите със себорея и себореен дерматит, както и влошаването на налична себорея след прекарана COVID-19 инфекция. Себорейният дерматит засягане не само косата, но и областта под маската. Смята се, че високата температура под шапките за коса и маските на лицето, води до повишено изпотяване, нарушена кожна бариера и съответно промяна в микробиома. Условията са много благоприятни за размножаване на щамове от рода Malassezia, които често водят до по-тежко протичане и влошаване на себорейния дерматит.
При себореен дерматит след COVID-19 инфекция, се засягат в различна степен отделните органи и системи. Кожата в този случай не прави изключение, като особено неприятни са последиците от засягането на кожните придатъци – опадане на косата и засилена чупливост на ноктите. В тези случаи са необходими бързи мерки за овладяване на симптомите и постигане на пълно възстановяване на косата и укрепване на ноктите.