Тежък грипен сезон ни очаква тази зима. Причината е, че ни очаква двойна епидемия – от грип и COVID-19, смята специалистът по инфекциозни и вътрешни болести проф. д-р Георги Попопов.

„Ще се справим и с двата вируса. Факт е че, към края на декември, когато нашите сънародници започнат да се прибират от Западна Европа и САЩ, донасят и различни вируси. Дори и с грипен вирус, който ще дойде към края на януари, нашата система ще се справи”, заяви медикът пред Нова тв.

Той е категоричен, че новият вариант на коронавируса Омикрон ще дойде и у нас и именно той ще е причината за петата вълна на пандемията. Според специалиста това най-вероятно ще се случи през януари.

Проф. Попов посочи четирите важни признака на Омикрон – заразност, клинични симптоми, отговор на ваксините и реинфекции. Заразността е голяма и това ще доведе до пета вълна. В началото бе съобщено за по-леки форми на протичане, но тези наблюдения бяха при по-млади хора. Липсват наблюдения как ще протече при по-възрастните, отбеляза инфекционистът.

Според него е голяма опасността от повторно заразяване заради драстичните промени, които има в структурата при този вариант на вируса.  

„Пфайзер” и „Модерна” излязоха със становище, че третата бустерна доза значително предпазват от новия вариант на коронавируса, посочи той.

Проф. Попов очерта и профила на пациентите, които най-често попадат в интензивни отделения заради усложнения от COVID-19. Това са възрастни хора, повечето мъже, страдащи от хронични заболявания, най-често злокачествени.