"Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, изведнъж влошават общото си състояние - симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения", заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

По думите му след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние.

"В рамките на дни се развива болестта, трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания на храносмилателната система.

"Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и използването на кърпички с хлор. Предава се чрез ръце и повърхности", добави проф. Тодор Кантарджиев.

Той прогнозира, че няма да има тежки случаи на хепатит в България.

Професорът посъветва хората във връзка с пролетния сезон и появата на кърлежи да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

"Проверявайте детето си след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Каза още, че коронавирусът не си е отишъл. Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.

"Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха, накрая на лятото да се ваксинират", каза още проф. Тодор Кантарджиев.