В разгара на сезона на летните вируси, TrafficNews потърси водещия епидемиолог и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за коментар как да се опазим.
 
Според него в момента основен проблем са комарите и заразите, които те разнасят.
 
"Преобладаващите през лятото инфекции са няколко групи. Едната е свързана с инфекции, които се предават от кръвосмучещи вектори - комари и кърлежи. Втората група инфекции са свързани с водата и храната. И третата са инфекции, свързани с почивките и пътуванията", обясни той.
 
По думите му тази година има много кърлежи и комари, но няма сериозен ръст на свързаните с тях заболявания. "Заболяванията, които се пренасят от комари и кърлежи се проявяват по-късно и обикновено пикът се очаква през август, септември", обясни той.
 
"Наблюдава се повишена заболеваемост от стомашно-чревни разстройства като се отчита факта, че те са главно причинени от бактериални инфекции. Това говори за необходимостта от повишаване мерките за хигиена. Съответно при приготвянето на храната, както и при нейното съхранение. Животинските продукти трябва да се съхраняват на студено. Също така миенето на ръцете след ползването на тоалетна и преди хранене", допълни той.
 
"Широко препоръчвам на хората, които са на курорт да използват тоалетни кърпички на основата на хлорхексидин", казва професорът. Проф. Кантарджиев обясни още, че най-малките неваксинирани бебета не трябва да се водят на места, на които могат да се заразят от заболявания

"Освен това всички хора трябва да предпазват себе си и семейството си от комари. Това в момента е най-важният проблем", каза още епидемиологът.
 
"Човек като отиде на море трябва да вземе мерки за личната хигиена и да се пази от комарите. Да се използват репеленти, апаратчета, отблъскващи комарите и широко препоръчвам да се ползват етерични масла, които гонят комарите. На първо място това са  маслата на лавандулата и ментата", подчерта проф. Кантарджиев.