На 5 октомври ще бъде представена българската ваксина срещу COVID-19. Това съобщи в студиото на „Събуди се” по Нова тв проф. Андрей Чорбанов. И посочи, всяка ваксина може да бъде безопасна и готова да действие, ако премине през всички необходими етапи. Самият той обаче на този етап не смята да се имунизира, тъй като е боледувал едва преди половин година. Проф. Чорбанов е на мнение, че преболедувалите нямат нужда от ваксина, защото имат защита.

"Антителата не са фактор, който трябва да бъде отбелязван. Заболя ме устата да го повтарям. Те се синтезират от организма на прекаралите заболяването, когато той продължава да се среща с хора, които са позитивни по отношение на вируса, т.е. когато бъде провокиран. Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период - за цял живот”, категоричен бе микробиологът. А на въпрос дали някога ще се имунизира, той отговори: "Срещу коронавирус по-скоро не". 

Според него ваксинацията трябва да бъде доброволна. „Всеки, който се чувства застрашен и ако ваксината е фактор, който ще ги успокои, трябва да я направи“, допълва той. Проф. Чорбанов не е съгласен, че с ваксинирането ще се намали броя на хората, които изкарват вируса тежко както и смъртността.

Проф. Чорбанов изрази мнение, че е била нужна различна организация по време на COVID кризата. „Много от законодателните инициативни, които влязоха в здравната комисия, нямаше време да бъдат ревизирани“, обясни специалистът.