Нови проучвания показват, че е полезно да се намали количеството захар, което малките деца консумират.

Изследване, публикувано в сп. Science, показва, че намаляването на захарта до 2-годишна възраст - може да намали риска от хронични заболявания в по-късна възраст.

Учените са установили, че намаляването на захарта в този период намалява риска от диабет тип 2 с около 35 % и риска от високо кръвно налягане с около 20 %. Констатирано е също така забавяне на появата на заболяванията, съответно с четири и две години.

Авторите разглеждат данни от около 60 183 души, родени между октомври 1951 г. и март 1956 г., преди и след края на дажбите захар във Великобритания, за да определят последиците от голямото увеличение на консумацията на захар.

Анализът на шестгодишния период показва 30% намаление на риска от затлъстяване при бебетата, заченати или родени по време на намаляването на захарта.

Резултатите са показали, че ограничаването на захарната консумация по време на бременността и в ранна детска възраст може да намали предпочитанията към сладкото през целия живот.

Специалистите отбелязват, че по-малкият прием на захар по време на бременност е причина за около една трета от намаляването на риска. Въпреки че хората интуитивно предпочитат сладките храни още от раждането си, традиционно те са си набавяли захарта чрез плодове, които също доставят важни хранителни вещества.

Сега обаче захарта е силно рафинирана и концентрирана, което води до желание за консумация на обработени сладки храни вместо плодове. Консумацията на високи количества захар влияе на метаболизма, като тялото започва да съхранява излишната захар под формата на мазнини, което води до проблеми с теглото и здравето.

Медицинските доклади определят, че всеки човек на 2 или повече години трябва да ограничи дневния си прием на добавена захар до по-малко от 10 % от общите си калории. Спазването на тези насоки обаче може да се окаже трудно, твърдят специалистите.

Добавената захар е широко разпространена, дори в детските храни, и децата са подложени на сериозно излагане на сладки изделия. За да се намали консумацията на захар, е важно да се подобри хранителната грамотност сред родителите, както и да се задължат компаниите да предлагат здравословни варианти на бебешки храни.

Бременни и кърмещи жени консумират значително повече добавена захар от препоръчителното, а много деца на възраст от 1 до 5 години не получават достатъчно плодове и зеленчуци, но редовно пият сладки напитки. Родителите играят решаваща роля във формирането на здравословни хранителни навици, като трябва да насърчават децата да се хранят с полезни храни и да заменят сладките напитки с по-здравословни алтернативи. Намаляването на добавената захар е важен начин да се подобри здравето на децата и да им се осигури по-добър старт в живота.

Прекомерната консумация на захар при децата може да доведе до редица здравословни проблеми. Един от основните рискове е затлъстяването, тъй като захарта осигурява "празни калории" без хранителна стойност, което води до прекомерно натрупване на мазнини. Това увеличава риска от диабет тип 2, инсулинова резистентност и метаболитни нарушения. В допълнение, висока консумация на захар може да причини зъбни кариеси, тъй като захарта е основен източник на храна за бактериите, които разрушават зъбния емайл.