Според медици една от причините за ниските нива на ваксинация в България са противоречивите позиции на представители на самото лекарско съсловие. И макар, че доц. Атанас Мангъров вече е обявен за флагман на антиваксърското движение в страната, той далеч не е единственият медик, който си позволява да влиза в противоречие с официалните позиции както на Министерството на здравеопазването, така и на Лекарския съюз. Информациите, които идват от Световната здравна организация обаче са не по-малко объркващи. Направихме бърз мониторинг на посланията, излъчвани от организацията през последните два месеца.  Те са не само озадачаващи, но и противоречащи си: 

22.10.2021 – СЗО препоръча бустерна доза на хора със слаб имунитет

Световната здравна организация препоръча да се поставя подсилваща, т.нар. бустер доза ваксина срещу коронавирус на хора с умерено или силно отслабен имунитет, съобщава "Франс прес".

Третата доза може да бъде с всеки от признаните от СЗО препарати.

От организацията поясниха, че в случая не става въпрос за препоръчване на трета доза ваксина за цялото население. За нея остава в сила препоръката за мораториум до края на годината, така че да има достатъчно дози за страните, в които нивата на ваксинация все още са твърде ниски.

Директорът на отдела за ваксинации на СЗО д-р Кейт О'Брайън посочи, че в момента се препоръчва такава подсилваща доза да се поставя на хората с отслабен имунитет.

Към момента СЗО е одобрила за употреба две РНК ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер ", две китайски ваксини - на "Синофарм" и "Синовак", както и ваксините на "Джонсън и Джонсън" и на "АстраЗенека".

22.12. 2021 - СЗО предупреди, че бустерните дози засилват неравенството

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че бързането на богатите страни да пуснат бустерни дози ваксина за коронавирус задълбочава неравенството в достъпа до инжекции, което удължава пандемията.

Здравната агенция на ООН отдавна предупреждава, че крещящата неравнопоставеност в достъпа до ваксините за COVID оставя много уязвими хора в по-бедните страни без нито една инжекция, докато по-богатите страни въвеждат широки програми за подсилване.

"Общите програми за подсилване вероятно ще удължат пандемията от COVID-19, вместо да я прекратят, като насочат доставките към страни, които вече имат високо ниво на ваксинационно покритие, давайки на вируса повече възможности да се разпространи и мутира", заяви пред репортери генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Никоя страна не може да стимулира с бустерни дози излизането си от пандемията."

11.01.2021г. - СЗО твърди, че бустерните дози не помагат, иска нови ваксини

Експертите на Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че повтарящите се бустерни дози на оригиналните ваксини срещу Covid не са приложима стратегия срещу нововъзникващите варианти и призоваха за нови инжекции, които по-добре предпазват от предаване.

„Стратегия за ваксинация, базирана на многократни бустер дози от оригиналния състав на ваксината, е малко вероятно да бъде подходяща или устойчива“, заяви Техническата консултативна група на СЗО за състава на ваксината срещу Covid-19 (TAG-Co-VAC) в изявление.

Групата от експерти, които работят за оценка на ефективността на ваксините срещу Covid-19, призова за разработването на нови ваксини, които не само защитават хората, които се заразяват с Covid, от сериозно заболяване, но и по-добре предотвратяват заразяването с вируса, за да се справят с нововъзникващите варианти на Covid като омикрон, предаде The Guardian.

Според СЗО по света се работи по 331 кандидат-ваксини. Здравната агенция на ООН досега е дала своето одобрение на версии на 8 различни ваксини.

19.01.2022г. Здравите хора не се нуждаят от бустерна доза, твърди СЗО

Няма научни доказателства, че е необходима бустерна ваксинация срещу COVID-19 за здравите хора. Това обяви на брифинг старшият изследовател в областта на здравеопазването в Световната здравна организация Сумия Сваминатан. "Няма научни доказателства, че ваксинирани здрави възрастни и здрави деца се нуждаят от подсилващи дози", каза тя. Moderna и Pfizer прогнозираха ежегодни ваксинации срещу COVID-19. Сваминатан заяви, че разпределението на подсилващите дози за населението ще бъде обсъдено тази седмица по време на извънредна среща на експертната група на СЗО по имунизациите.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус пък предупреди на брифинг, че след варианта Омикрон може да се появят нови щамове на коронавируса. Тази пандемия далеч не е приключила и в условията на бързото разпространение на Oмикрон по света вероятно ще се появят още нови варианти", посочи Гебрейесус. 

Посланията на СЗО биха объркали дори епидемиолог с 50- годишен стаж, а какво остава за хората без медицинско образование!