Когато говорим за здраве - физическо и психическo, повечето от нас смятат, че физическото е много по-важно и го издигат на пиедестал. Истината обаче е, че психическото здраве е също толкова важно. Ако физически нямате оплаквания и сте напълно здрави, но пренебрегвате психичното си здраве, последствията могат да бъдат повече от опасни.

Ето как може да подобрите психическото си здраве, с някои лесни методи:

Не бъдете строги към себе си

За повечето от нас е съвсем нормално да се впрягаме за най-малките грешки и да се ядосваме до безумие. Въпреки че това понякога помага, недейте да прекалявате с нервите – това не е добър метод. Все пак доста от болестите се отключват именно от нерви и притеснения. Препоръчваме ви да разгърнете емпатията в себе си, като използвате различни техники – йога, пилатес или гимнастиката Чигун.

 

Обръщайте внимание на физическото здраве

Здрав дух в здраво тяло! Физическото и психическото здраве са много тясно свързани помежду си и е важно да намерим идеалния баланс. За да подобрите психичното си здраве е важно да бъдете добре и с физическото. Спортувайте, яжте здравословна храна, избягвайте алкохола и цигарите ... това са само някои от нещата, които ще ви помогнат.

Заобиколете се с положителни хора

Някои хора водят активен социален живот, докато други не винаги могат да поддържат контакт със семейството и приятелите си. Опитайте се да подбирате хората около вас, като избирате тези, които ви въздействат положително, и които ще ви мотивират и помогнат.

Правете добри дела

Предлагането на съдействие и отделянето от личното ви време за тази услуга ще ви бъде от полза. Едно добро дело ще ви накара да се почувствате добре и да се гордеете със себе си.

Справете се със стреса

Повечето проблеми, свързани с физическото и психическото здраве са породени от стреса, тъй като ние незнаем как да се справим с него. Препоръчваме ви да започнете да практикувате упражнения и техники за облекчаване на стреса, които ще помогнат да останете спокойни.

Контролирайте мислите си

Работата на мозъка е да мисли и той прави точно това. Но понякога се пренатоварваме повече от необходимото. Научете се да контролирате мислите си и не ги оставяйте да ви управляват. Първо помислете спокойно и чак тогава действайте. Анализирането на ситуацията и пристъпите на паника няма да ви помогнат. Медитацията е чудесен начин да успокоите ума си.

Обичайте работното си място

Работното място има огромна роля за психичното здраве. Оказа се, че някои работни места (лекари, продавачи и т.н.) са по-изложени на стрес, а това от своя страна може да доведе до депресия. Помислете дали стресът ви в голям процент идва от работното ви място и направете нещо, за да промените ситуацията.

Избягвайте алкохолa и антидепресантите

Мнозина смятат, че алкохолът и наркотиците могат да се използват като временни методи за намаляване на стреса. Но веднага, след като това ви стане навик, ще ви бъде трудно да се откажете. Незабавно премахнете тези неща от списъка си с "помощници", за да се справите със стреса.

Не следвайте стереотипните процедури

Ако вашият график е еднообразен, скучен и не ви остава време за себе си, променете го незабавно. Промяната на рутината и добавянето на повече разнообразни и забавни дейности към списъка, ще ви помогнат да останете щастливи.

 

Поискайте помощ

Четенето на книги за тази цел и консултирането с хора и експерти няма да ви направи слаби. Напротив, това ще ви помогне да разберете от какво имате нужда и никога няма да се колебаете да помолите за помощ. Умствените проблеми не са нещо, от което трябва да се срамувате.