Компанията Pfizer съобщи в понеделник, че е започнало тестово проучване в среден до късен етап (Фази 2 и 3) на изпитване на нейно перорално антивирусно лекарство (хапче - бел. ред.) за предотвратяване на инфекция с COVID-19 сред хора, които са били изложени на коронавируса, съобщи БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Pfizer отбеляза, че ще проучи своето лекарство PF-07321332 при до 2660 здрави участници на възраст 18 и повече години, които живеят в едно домакинство с човек, който е дал положителен COVID тест и има симптоми на коронавирусна инфекция. Изпитването ще включва тестване на PF-07321332 заедно с ниска доза ритонавир (ritonavir) за предотвратяване на коронавирусна инфекция.

Ритонавир е по-старо лекарство, което е широко използвано в комбинирани лечения за HIV инфекция.

"Ако е успешна, смятаме, че тази терапия би могла да помогне за рано спиране на вируса - преди да е имало възможност той силно да се репликира, като лечението има потенциал да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били изложени на Covid-19, и да предотврати появата на инфекция при други", посочи Микаел Долстен, доктор по медицина, главен научен директор и президент на поделението за Световни изследвания, развитие и медицина на Pfizer.

Pfizer и нейните конкуренти, включително базираната в САЩ Merck & Co Inc и швейцарската фармацевтична компания Roche Holding AG, се надпреварват да разработят първите антивирусни хапчета срещу COVID-19. По-рано този месец фармацевтичните компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics заявиха, че са започнали да записват пациенти в късен етап на изпитване на експерименталното им лекарство молнупиравир (molnupiravir) за превенция на инфекция с COVID-19.