В продължение на два месеца и половина 1300 участници в инициативата „Пътешествие с мисия“ извървяха заедно над 10 млн. крачки, за да напомнят, че активният начин на живот спомага за превенцията на хроничната венозна болест (разширени вени).

За да ги мотивира, основателят на блога за пътувания „Друми в думи“ Ели Иванова им предложи осем маршрута в красиви кътчета на България. Много пътешественици от България и различни точки по света са се включили в инициативата, като са публикували своите маршрути и извървени крачки.

Хроничната венозна болест е състояние, при което венозната стена и/или клапите във вените на краката не работят ефективно, което затруднява изтласкването на кръвта към сърцето. Това води до натрупване на кръв във вените на краката и образуване на стази. С течение на времето хроничната венозна болест може да причини болка, кожни изменения, подуване и дори язви по краката.

Пътешествие с мисия е част от националната информационна кампания „Вземи  краката си в ръце активно“. За трета поредна година тя се провежда с цел повишаване на информираността за превенцията на хроничната венозна болест. По време на тазгодишното издание се проведоха безплатни прегледи за хронична венозна болест в 25 града на страната, а кулминацията на кампанията беше събитието „Босата разходка“ в софийския Южен парк.

Организaтор на „Вземи краката си в ръце активно“ е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени) засяга около 50% от населението, среща се по-често сред жените. За съжаление, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което може да доведе до сериозни последици за здравето.

Общността, създадена във връзка с Пътешествието с мисия, остава активна и всеки може да продължи да участва и да споделя пътешествията си в едноименната фейсбук група. През пролетта на 2022 г., кампанията ще продължи с нови предизвикателства в името на активния начин на живот и грижата за краката.