Ледът тръгна на борба срещу инсомнията. Или поне това твърдят нови модерни уелнес инфуенсъри от TikTok, които са популярни със здравните си съвети. Този нов :“Леден хак“ ще ви помогне да заспите за 15 минути, добавят още те.

„Отговорът на нашето недоспиване седи във фризира през цялото време. Поставянето на обикновен пакет с лед върху гърдите ви може да ви приспи само за 15 минути“, посочват тиктокърите.

„Безсънието управлява съзнателния ми живот през най-добрата част от 20-те ми години. Винаги, когато съм спал сравнително добре - което се случва около два пъти седмично - на следващия ден работя по -добре, храня се по -здравословно, по -амбициозен съм, чувствам се все по-дружелюбен. През останалото време изпитвам някакво болезнено безпокойство, което идва с махмурлука, но това се случва дори когато не съм употребявал алкохол,  съчетано с чувство на бавност, разсеяност и възбуда. Освен добре документираните, непосредствени последици от безсънието, има потенциални сериозни и дългосрочни здравословни проблеми, включително затлъстяване, коронарна болест на сърцето и диабет-и това съкращава продължителността на живота ви“, обясняват още те.

Според проучвания по време на пандемияъа безсънието е ендемично: 55% от 18 до 24-годишните в Обединеното кралство казват, че им е трудно да заспиват поне веднъж месечно. Между март 2020 - 2021 г. в Обединеното кралство са направени 1,28 милиона търсения в Google за помощ за сън - Мелатонин. И заявката за търсене „как да заспим бързо“ се утрои между януари 2019 г. и януари 2021 г. Не е изненадващо, че повечето от тези търсения са направени между 1 часа сутринта и 4 часа сутринта.

Ето го потенциалния прост лек при нощни събуждания:

Поставете лед върху гръдния си кош в областта на т.н. „блуждаещия нерв“. Понякога наричан комуникационен супермагистрала на тялото, блуждаещият нерв е един от най -дългите нерви в тялото ви и контролира голяма част от вашата парасимпатикова нервна система - мрежа, която поддържа основните телесни функции да работят както трябва, от производството на сълзи до кихането и до мъжка ерекция. В тази мрежа блуждаещият нерв също контролира настроението и сърдечната честота.

През последните четири или пет години активирането на блуждаещия нерв се обсъжда от елементи на уелнес общността като потенциален помощник за облекчаване на стреса и изглежда има известна научна основа за това.

„Развивайки разбиране за работата на вашия блуждаещ нерв, може да откриете, че е възможно да работите с нервната си система, вместо да се чувствате в капан, когато тя работи срещу вас“, обяснява клиничният психолог д -р Ариел Шварц.

 Междувременно проучване от 2018 г. разкри „предварителни доказателства, че стимулирането на блуждаещия нерв е обещаващо допълнително лечение на депресия, посттравматично стресово разстройство и възпалително заболяване на червата“.

Но защо охлаждането на блуждаещия нерв може да помогне? Това се свежда до „тонуса“ или „активността“ на вашия блуждаещ нерв. Стимулирането на вашия „блуждаещ тон“ ви помага да регулирате сърдечната честота, наред с други неща, което означава, че тялото ви може да се отпусне по -бързо след стрес.

Според друго проучване от 2018 г. регулирането на температурата може да бъде добър начин за стимулиране на блуждаещия нерв: "Резултатите демонстрират модел на сърдечно-съдова реактивност към стимулация на студ, което предполага увеличаване на сърдечно-вагусалната активация. Ефектът е значителен за стимулация на студа в странична шийна зона. " Казано по -лаически, поставянето на нещо студено върху горната част на торса може да активира блуждаещия нерв и да ви успокои.

Оттук следва, че поставянето на пакет с лед на гърдите ви може да ви освободи от стреса достатъчно, за да ви приспи. „Увийте го в кърпа, легнете поне 15 минути или повече, ако е необходимо“, казва Франки в TikTok.