Наред с нарастващите нови случаи на COVID-19 в страната, и останалите заболявания тръгнаха нагоре. През изминалата седмица са регистрирани общо 5 895 случая на остри заразни заболявания срещу 4 850 случая за предходната седмица. От тях 1 783 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1 662 случая за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 47,06 на 10 000 души срещу 43,87 на 10 000 души за предходната седмица. Това показват данните на Здравното министерство.

Според наблюденията на семейните лекари, и пред кабинетите им има увеличение на пациентите с грипоподобни симптоми. След отварянето на детските градини и училищата от 4 януари се забелязва ръст на инфекциозните заболявания и при децата.

В момента специалистите наблюдават и усложнения при голяма част от преболедувалите коронавирус. Масово те се изразяват в много тежка отпадналост, обща умора, болки по мускулите, намалена физическа издръжливост, задух, сърцебиене.

Това показва поражение на всички органи. И тук говорим за здрави хора, без хронични заболявания. Някои се възстановяват, но възстановяването е начин на адаптиране на организма. Организмът се адаптира към тази по-малка физическа издръжливост и някак успява да се справи. Но вече човек се подлага на по-малко натоварване. Ако е тичал пет километра, сега тича един”, обясни пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

През изминалата седмица е диагностициран и втори пациент за тази година с ку-треска. Пострадалият е приет в болница и е подложен на лечение. Според медиците обикновено заболяването се появява в топлите месеци на годината.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Основен източник и резервоар на инфекцията са животните.

Причинителят Coxiella burnetii е изключително устойчив на външни влияния и може да издържи месеци в околната среда. Причинителят на ку-треска заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни - едър рогат добитък, овце, кози, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи.

Той  се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези продукти, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата на животните, стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока. След боледуване се създава траен имунитет. Лекарите предупреждават, че е необходимо при съмнение, че има ку-треска, човек да потърси помощ от специалист и да се подложи на лечение. Подценяването на това заболяване и ненавременното лечение води до смърт от 25 до 60% на пациентите.