Лекари от САЩ са проследили развитието на миокардит при млади хора, ваксинирани срещу COVID-19 с препаратите на "Пфайзер" и "Модерна" и са установили, че проявилата се при подрастващите болест в повечето случаи изчезва безследно няколко седмици след проявлението си, съобщи пресслужбата на Американската асоциация за изследване на сърцето.

"Наблюденията ни и опитът на други колеги сочат, че миокардитът след ваксинация възниква много рядко, обикновено преминава в лека форма и не представлява заплаха за живота. Събраните от авторите на изследването данни от открити източници за пореден път потвърждават, че плюсовете от ваксинацията значително превишават потенциалните минуси", коментира президентът на асоциацията Доналд Лойд-Джоунс. 

Припомняме, че през пролетта израелски учени откриха, че ваксини срещу ковид могат да причинят миокардит, което е възпаление на сърдечния мускул. Усложненията от него водят до сърдечна недостатъчност или внезапно спиране на сърцето. Впоследствие учени уточниха, че миокардит след ваксина се развива най-често при деца и юноши.