Най-лошият сценарий е изчерпване капацитетът на болниците. Невъзможност да приемаме болни, да им осигурим кислород. Ако не пречупим вълната, сред 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряване на легла. Това заяви пред Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той успокои, че засега в резерва имаме респиратори. Въпреки това е разговарял с комисаря по здравеопазване на Европейката комисия за съдействие при нужда с допълнителни респиратори и с транспортиране на болни до други държави. „Правим всичко възможно да не се стигне дотам. Това е последният вариант”, увери министърът.

Той обаче предупреди: Ако мерките не сработят в следващите 10-15 дни, единствената алтернатива е пълен локдаун. Ако сработят, първото нещо, за което настоявам, е да върнем децата в училище, поне тези до 4 клас, заяви д-р Кацаров.

На въпрос не е ли парадокс училищата да са затворени, а ресторантите да работят, той отговори: Ако всички в заведението са ваксинирани, преболедували или имат направен тест, това е една сравнително безопасна среда.

Такава в училищата не може да бъде гарантирана. „Има много сериозна съпротива от родители децата да се подлагат на тестване и това е нещо, с което няма как да не се съобразиш. Аз казах, че докато съм министър, няма да позволя на малки деца да се бърза в носа. Сега се обсъждат по-щадящи тестове. И в момента, в който е възможно това да се въведе, ще върнем децата в училище.

Ако се възприеме този подход обаче, то и учителите ще ходят на работа само след като покажат документ, че са преболедували, че са се тествали или са ваксинирани.

Здравният министър обеща, че детските градини няма да бъдат затваряни при никакви условия.

Той отново подчерта, че от понеделник ще бъде възможно и хората, които са преболедували преди повече от 6 месеца, да си извадят сертификат.

По въпроса с издаване на документ само на база наличие на антитела, Кацаров обясни, че на този етап мненията на повечето експерти в света е, че антителата не са сигурно доказателство, че си се заразил или преболевувал коронавирус. Ако учените преценят, че това е допустимо доказателство, можете да бъдете сигурни, че това ще бъде въведено веднага и в нашата страна, увери той.

„Документ след първа доза е прилагано и в други страни. Може да заразиш други хора или да се разболееш, дори да имаш две дози. Но вероятността това да се случи и сто пъти по-малка. Да, има риск, но ние го поемаме, защото другото означава всичко да спре”, заяви здравният министър.

На въпрос не е ли дискриминация лекари и социални работници да ходят на работа със зелен сертификат, а такъв да не се изисква за държавната администрация, той отговори: Лекарите влизат в среда с болни и увредени хора. Ако заразиш такъв човек, рискът той да умре е огромен. От медицинска гледна точка такова нещо е недопустимо.

Кацаров обясни, че страната ни е успяла да дари и препродаде всички налични дози от ваксината на „АстраЗенека”, тъй като интересът към нея е нулев. Но от останалите три ваксини имаме достатъчни количества.

Той отново посочи, че на хора без сертификати ще бъде позволено да влизат в хранителни магазини, аптеки и банкови офиси в големи търговски обекти тип мол.

Министър Кацаров поясни, че в момента се сключват договори с лабораториите в страната. Пределната цена за пробовземане, на която ще се сключват договорите, ще е 10 лева.

Здравният министър посочи, че няма нито едно категорично противопоказание за ваксинация в нито една от кратките характеристики на ваксините. Напротив, хора със сериозни онкологични заболявания или диабет например, трябва да се имунизират, за да са предпазени.

Кацаров бе категоричен, че не взима политически решения, тъй като не участва в предизборната кампания и не се кандидатира за никъде. „Нямам проблем да си подам оставката, но да оставиш каруцата в калта е недопустимо. Каква е алтернативата на сегашните мерки, няма такава”, допълни той.