Ден след обявяването на новия план срещу пандемията, не закъсняха и опасните прогнози. Заради Омикрон България може да влезе в четвъртия -  критичен етап, до края на месеца. Това означава, че ще бъдат заети над 80 на сто от интензивните легла, и може да се стигне до локдаун и затваряне на училища, съобщи Нова тв. 

След пет дни 2 от общо 6-те зони, на които е разделена България ще са с 50% заетост на интензивните легла, показва математическият модел. Става дума за "Северозападния" и "Североизточния" район. Тогава за учениците планът предвижда спиране на заниманията по интереси със смесване на паралелки, отмяна на планираните екскурзии и зелени училища, както и на организираните посещения на учениците в музеи и театри.

А в една от зоните след само 5 дни трябва да спре изцяло присъственото обучение за учениците, защото там заетите интензивни легла ще са достигнали критичните 80%. Това е "Северният централен" район.

Независимо от ситуацията с пандемията обаче не е предвидено затваряне на яслите и детските градини в нито един от етапите. Русе попада в клъстера, който е най-застрашен от въвеждане на по-строги ограничения, включващи и затваряне на училищата. В Математическата гимназия в града и сега 50% от учениците вече са в онлайн обучение заради карантина. 

 „За съжаление тази сутрин още три паралелки трябваше да останат вкъщи.  Като им съобщавах, че трябва веднага да си тръгнат и са под карантина, бяха много разочаровани учениците, никак не им се тръгваше”, коментира директорът на МГ „Баба Тонка”- Русе Галина Бобева.

Според директора, въпреки големият брой заразени ученици и учители в последните дни, присъственият процес не трябва да се спира за дълго.

„Забелязваме пропуски не само в предметите и образованието, но и психологическо натоварване”, допълни тя.

Недоволни от идеята да са отново пред компютъра са и учениците.

„За мен е почти невъзможно да се върна вкъщи, понеже всеки има заета стая и няма да може почти нищо да се прави”, споделят част от учениците.

На друго мнение обаче са част от родителите. Те смятат, че с новия план на държавата - училищата да затварят в краен случай, се рискува здравето на много деца.

 „Tова, което те приеха в момента е най-лошата ситуация. Децата масово се разболяват, в училищата се ходи масово без маски. Ако едно дете се разболее, а в  къщата, както е в нашия случай има болен член с много заболявания, той ще пренесе заразата към него”, споделя Тонка Костадинова.

Според вирусолози рискът за здравето при децата с новия вариант Омикрон не е по-голям в сравнение с предишните варианти.

„При децата много повече е предаването на вируса, отколкото самото заболяване, те прекарват толкова леко, че в повечето случаи не разбират”, казва вирусологът проф. Радка Аргирова.

Николай Витанов е математикът, изготвил анализа с какво темпо предстои да се напълнят интензивните отделения у нас. Но не на база само наличните в момента легла, а на целия капацитет на здравната система.

„Взима максималния брой легла, които биха могли да се разкрият и от там нататък вече няма накъде да се разкриват легла и стигне ли се до 80% там трябва да се знае, че ситуацията е сериозна в съответната област. Към края на месеца цялата страна ще е на 80%”, обясни математикът.

Очакванията са скоро недостигът на интензивни легла да е в критичната четвърта фаза.

Дори при достигане на този четвърти етап обаче се предвижда възможност малките ученици от 1-ви до 4-ти клас да продължат да ходят на училище. Това ще зависи от процента заболели ученици и отсъстващи преподаватели, както и има ли достатъчен брой педиатрични легла в съответната област. Към момента по данни на образователното министерство децата под карантина у нас са над 18 хиляди, а учителите - 1 500.