Положителната новина, свързана с COVID пандемията, са за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани. Това съобщи в ефира на БНТ математикът д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментара си за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока. Той поясни, че ако човек се разболее и има 5% вероятност да почине, то след ваксинация този процент е 0,5%.

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с когото сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормалното ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Голяма отговорност за това, че хора все още не вярват на вируса, носят лица, които използват своя авторитет, за да говорят по медии. Те не цитират нищо, те казват "Това е така, защото аз съм красив". 

Според него има около 2 милиона преболедували. Но според него само 40% от населението е защитено, тъй като преболедувалите миналата година вече могат да се заразят. 

"Във всеки един момент от време има вероятност да заразите или 0 или 2-ма души. Но малка част от хората заразяват 2ма, онези двама заразяват други 2ма и така се получава удвояване. Ако намалите размера на контакти, намалявате и числото на заразяване. Този вирус е уязвим на това. Този вирус все още може да се контролира именно чрез намаляване на контактите", казва математикът.

Математикът напомни, че децата в училище трябва да носят хубави маски, а не просто плат. 

"Миналия вариант беше много нежен - влезе в едно домакинство и зарази 25%. Този заразява 100%. Но това не значи, че ще зарази 100% от учениците и учителите. Някои деца са го преболедували", коментира Томов. 

Никой не иска локдаун, но някога просто се налага. Ако нещата станат сериозни, това ще бъде неизбежно, смята той. По думите му обаче има няколко неща, които трябва да се направят преди да се въведе "затваряне" ваксинация, спазване на мерки - маски, празнуване на открито. 

"Дори и да го изпълним, пак е възможно да се стигне до локдаун по необходимост. Без значение при чие правителство се случва това. Но и никой ваксиниран не би искал да си стои вкъщи", заяви още той.