Лекари рискуват здравето на децата като отчитат ваксини, които реално не са поставени, алармираха от здравното министерство. 

Регионални здравни инспекции са съставили 125 акта на общопрактикуващи лекари за подобно провинение.  Наказани са още 21 други служебни лица (служители в детски градини и учебни заведения), както и шестимаа родители, отказали провеждане на имунизации на децата им.

От ведомството на Кирил Ананиев са започнали проверки като част от мерките срещу избухналата епидемия от морбили, която се разпространи бързо заради пропуснати имунизации от деца и тийнейджъри.

Откритите нарушения са в четирите най-засегнати от епидемията области: Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и София-град.

Служителите от РЗИ са проследили отчетите за поставени комбинирани ваксини срещу морбили, паротит и рубеола. Разкрити са случаи на заболели деца, които по документи се водят, че са имунизирани.

"От проведени лабораторни изследвания за наличие на антитела срещу останалите два антигена, съдържащи се във ваксината в НРЛ „Морбили, паротит и рубеола“, НЦЗПБ на заболели от морбили деца, с отразена извършена имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от ОПЛ се установи, че част от пробите са с отрицателен резултат за наличие на антитела срещу паротит и рубеола", казват още от здравното ведомство. 

"Този факт дава основание да се провери достоверността на данните за проведени имунизации от ОПЛ, като на последното заседание на Националния съвет за контрол на морбили бе взето решение, одобрено от ръководството на МЗ, за информиране на РЗОК и БЛС за резултатите от лабораторните тестове срещу паротит и рубеола при заболели от морбили деца за предприемане на действия по компетентност. Проведените изследвания са на деца от пациентските листи на различни общопрактикуващи лекари от Софийска област", съобщават още от ведомството на Кирил Ананиев.