Хипертонията е бичът на нашето време. Това е най-често срещаното заболяване на сърдечно-съдовата система, което се характеризира с повишаване на кръвното налягане.
 
Известно е, че в миналото хипертонията се е лекувала с кръвопускане. Какво е мнението на лекарите днес за този метод? В крайна сметка, кръводаряването всъщност е и кръвопускане, което означава, че може да се използва за медицински цели.
 
Изследванията показват, че редовното кръводаряване води до значително намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония. Установено е, че при тези, които даряват кръв четири пъти годишно, налягането спада средно със 17 mm Hg.
 
Други проучвания обаче показват, че кръводаряването понижава кръвното налягане само за кратък период и стабилността на този ефект не е научно доказана. При висока степен на хипертония (втора-трета), след краткотрайно нормализиране на кръвното налягане е възможно рязкото му покачване поради физиологични механизми.
 
Какво със сигурност ще помогне на хипертониците за поддържане на здравословни граници на кръвното налягане? Има няколко научно доказани начина за понижаване на високото кръвно налягане.
 
1. Отслабване. Повечето пациенти с хипертония са с наднормено тегло. Доказано е, че загубата на 4 кг намалява кръвното налягане с 10 mm Hg.
 
2. Ограничаване приема на сол. Общо на ден не трябва да се консумират повече от 5-6 г сол. Средно човек, който не внимава със солта, консумира по 10 г на ден.
 
3. Растителна диета. Зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни може да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
 
4. Физическа активност, в частност упражнения за издръжливост (джогинг, колоездене, плуване).
 
5. Сок от цвекло. За да получите слаб хипотензивен ефект, трябва да пиете поне 250 г сок дневно.