Слънчевите очила с бронзов и червено-кафяв цвят на стъклата филтрират по-добре синята светлина и това е добре за ретината. Това каза офталмологът доц. д-р Андрей Андреев в интервю за „Фокус” за предпазването на очите през летния сезон и избора на слънчеви очила. По думите му не винаги най-тъмните очила са най-добрите.

„Те освен, че намаляват общото количество светлина, пазят или задържат зеничната реакция, т.е. зеницата е относително широка. Повечето от добрите оптики имат спектрофотометри. Те могат да направят анализ кои очила как филтрират и как задържат лошите вълни на светлините“, каза доц. Андреев.

По думите му бързопроменящите се цветове на стъклата имат по-добър ефект върху зрението и възприятието. „Общо за нашето здраве може би цветовете имат значение за нашето настроение“, коментира доц. Андреев. Според него е много важно да носим качествени очила. „Повечето от марковите, добрите, качествени очила, би трябвало да филтрират вредните лъчи. От една страна късовълновите, ултравиолетовите, а освен тях лъчите от синия спектър. Те имат комулативен ефект и са относително вредни. Затова, ако имаме добри очила с добра UV защита, с добра защита от късовълновият син спектър на очите, това би могло да ги предпази“, каза доц. Андреев.