Онлайн калкулатор пресмята колко години ще живеем приблизително и дали ще се радваме на крепко здраве до късна възраст. Изчисленията се основават на настоящите ни навици и здравословно състояние – дали спортуваме, как се храним, имаме ли вредни навици и др. 

Изследователи от Vitality* са създали алгоритъм, който проверява дали здравният ни статус отговаря на реалната ни възраст, както и прави прогноза за продължителността на живота и какви са перспективите ни да живеем активно и да се чувстваме добре в периода на т. нар. „златна възраст“. 

Всеки може да провери прогнозата за своето здраве в бъдеще, отговаряйки на поредица въпроси, свързани с настоящото му здравословно състояние и начин на живот. Можете да използвате онлайн калкулатора тук.

На края на изследването получените резултати съдържат оценката на нашата реална здравна възраст, прогнозираната продължителност на живота и колко дълго Vitality вярва, че ще останем в добро здраве. Получаваме и препоръки за подходящи промени в начина ни на живот, за да подобрим здравословното си състояние и да сме сигурни, че ще живеем пълноценно възможно най-дълго. 

Ето какви са някои от препоръките на експертите от Vitality, които биха довели до подобряване на качеството и продължителността на живота. 

Влошеното качество на живот се дължи най-вече на нарастващото разпространение на хронични състояния и заболявания като диабет, остеопороза, инсулинова резистентност, влошено психично здраве и др. Но ако в настоящия момент решим да направим някои малки промени в начина на хранене, повишаване на физическата активност и др., те могат да ни помогнат да живеем по-дълго и в по-добро здраве, съветват експертите.  

Препоръките за подобряване на здравето и продължителността на живота включват съвети за важните здравословни навици като: 

- Физическа активност – нуждаем се от минимум 30 мин. дневно, 5 пъти седмично умерена физическа активност. При интензивни натоварвания са достатъчни дори 20 мин. – 3 пъти седмично. Двете може да се комбинират. Това натоварване е достатъчно, за да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система, да регулира нивата на холестерол, глюкоза, кръвното налягане и индекса на телесна маса, както и да подобри силата на мускулите и психичното състояние.

- В диетата ни е добре да присъстват повече плодове и зеленчуци – осигуряват нужните фибри, витамини, минерали в подкрепа на имунната система, и по-рядко месо, особено колбаси и др. преработени храни. Препоръчва се прием на месо два пъти седмично, като разумната порция е с размера на дланта ни (около 130 г).

- Ядки и семена можем да хапваме 5 пъти седмично, но в много малки порции – не повече от 90 г за цялата седмица, тъй като са високо калорични. Нужни са ни за здравето на сърдечно-съдовата ни система. Да не забравяме и 3 пъти седмично да хапваме бобови храни.

- За любителите на алкохола силно се препоръчва да не се надвишава дозата от 1 питие дневно. Алкохолът повишава риска от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и др. Причина е за нарушения във функциите на черния дроб и панкреаса.

- Пушачите, които съумеят да се откажат от вредния си навик, само след 12 месеца могат да се поздравят с намаляването на риска от смърт поради заболявания на сърцето.  

Източник: Puls.bg