Повишаването на имунната защита при децата е възможно и е много полезно, особено през зимния период, когато върлуват различни вируси, които се предават между съучениците и могат да заразят и вашето дете. Имунната система е нашият „защитник“, който ни предпазва от атаката на потенциално опасни външни агенти, травми или химикали от външната среда.

Тя е много сложна мрежа, която включва физически бариери, клетки с различни роли и отговорни за различни функции, вещества, които тези клетки могат да произвеждат, като антитела и много други. За да изпълнява общата си защитна функция, имунната система трябва да бъде запазена и укрепвана. Ето какво трябва да знаете, за да повишите имунитета на детето си:

Как да повишим имунната система при деца?

Непосредствено след раждането майчиното мляко е това, което повишава имунната защита на бебето: чрез кърмата бебето получава антителата, необходими за поддържане на незрялата и следователно слаба имунна система.

Добре известно е, че кърмените бебета са по-малко податливи на инфекции, алергии и заболявания като цяло. Кърмата също съдържа пребиотични олигозахариди, които подсилват чревната флора и следователно повишават имунната защита при децата.

Нека видим основните храни, които да даваме на децата си, за да укрепим имунната  им система:

Плодове и зеленчуци, известните 5 броя на ден също се препоръчват за повишаване на имунната система. По-специално се препоръчват всички цитрусови плодове, богати на витамин С като портокали, мандарини, грейпфрут, лимон, дори под формата на сок, дават забележим принос.

След първата година всички деца могат да ядат цитрусови плодове, за да станат по-силни. Преди навършване на годинката, обаче не се препоръчват, тъй като киселините, които се съдържат в тях, могат да причинят стомашно разстройство или диария. 

Витамин А също допринася за повишаване на имунната защита при децата, затова осигурявайте плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин (предшественик на витамин А). Лесно можем да ги разпознаем по жълто-оранжевият им цвят - моркови, тиква, чушки, розов грейпфрут. Рибата, яйцата, млякото и сиренето също осигуряват добро количество витамин А.

Кисело мляко, благодарение на съдържанието на пробиотици. Обърнете внимание на срока на годност: кисело мляко, което може да се похвали с наличието на млечни ферменти, които  помагат за укрепване на имунната система и бактериалната флора, с наближаване на срока на годност са мъртви, следователно безполезни.

За повишаване на имунната защита при деца, посещаващи детска градина и дори в първите години от началното училище, е полезно да се приемат пробиотици. Редовният им прием намалява честотата на настинки и грип.

Консумацията на гъби също повишава функциите на имунната система с 50%, увеличавайки производството на някои антитела, необходими за защита на кожата и лигавиците, които са входните пътища за патогени. При децата гъбите не трябва да се въвеждат преждевременно, но след 2-3 годишна възраст в малки количества, те дават правилните ползи, без да създават проблеми.

Прополисът, естествено вещество, което е много полезно при първите признаци на инфекция, особено в гърлото. Повече от повишаване на имунната защита, прополисът предотвратява влошаване на ситуацията, като спира развитието му..

Прекомерната употреба на антибиотици засяга чревната бактериална флора, която за нас представлява важна част от имунната система.

Правилно е да се приемат антибиотици в ситуации, които наистина се изискват и преди всичко е от съществено значение да се проведе пълният цикъл на лечение, за да не се развие резистентност срещу даден патогенен микроорганизъм.

И накрая, за да се повиши имунната защита на детето, детето трябва да бъде активно, да не стои цял ден вкъщи, да диша чист въздух, дори и студен, да поддържа контакт с други деца, да играе на земята и дори да се изцапа. Дори и по този начин се произвеждат заветните антитела, пише rozali.bg