Несигурността, която пандемията от COVID-19 донесе, би могла да помрачи мирогледа и на най-жизнерадостните натури.

Колкото и непостижима да изглежда надеждата на моменти, изследвания показват, че ведрият поглед към живота е много важен и влияе благотворно на нашето здраве.

Проучване, публикувано през 2019 г. в списанието на Националната академия на науките на САЩ, показва, че оптимистите живеят 11% до 15% по-дълго.

Те са по-склонни да живеят здравословно и при тях има по-малък риск от развитие на хронични болести и особено на сърдечносъдови заболявания. Оптимизмът е свързан с по-нисък риск от хипертония, наднормено тегло и затлъстяване.

Това, което би могло да ни обнадежди насред всички предизвикателства на сегашната пандемия, е да си припомним, че всяко нещо има и своята добра страна.

Проактивната позиция е друг начин да се изпълним с надежда. Психологът Шейн Лопес смята, че надеждата е „вяра, че бъдещето ще е по-добро от настоящето, в съчетание с вяра, че имаме силата да го направим такова“.

Когато помагаме на други хора, които са в затруднение, се изпълваме с оптимизъм, тъй като разбираме, че не сме „заседнали“ и можем да променим нещата.

Друг начин да останем оптимисти в днешно време е като съсредоточим вниманието си към добрите новини и обърнем внимание на добрите последици от пандемията, която ни дава възможност да бъдем повече време със семейството си.

Търсенето на неща, за които сме благодарни, също подхранва нашия оптимизъм. Така си напомняме, че добри неща се случват дори и в трудни времена.

Според психолога Даяна Бречър от университета Райърсън в Торонто хората имат вродена склонност към негативизъм, което затруднява позитивния поглед към живота.

„В ума ни е заложено да търсим риск, опасности и проблеми, защото оцеляването ни е зависело от това, така че имаме навик да сме добри в откриването на опасност и риск. Нужни са повече съзнателни усилия да забележим нещата, които ни правят щастливи и нещата, за които да сме благодарни “, посочва тя.

Характерно за оптимистичните хора е, че са склонни да вярват, че негативните събития са временни. Те откриват причините за тях извън себе си. От друга страна, песимистите виждат причините за неуспех в себе си.

Освен това, при неуспех, оптимистите съзнават, че това е само една област от живота и продължават напред, докато песимистите често вярват, че неуспехът означава провал във всички области на живота.

Планирането на приятни дейности, дори и по време на пандемията, може да ви даде нещо хубаво, което да очаквате с нетърпение. Търсете възможности да общувате често с близките си и с хората, които цените най-много.

Източник: puls.bg