Промяната в стила на живот провокира Петър Тачев от с. Медово да създаде продукт, който да бъде безвреден и същевременно полезен за здравето на хората. Дълго търси какъв да е той, докато един ден попада на рецептата за смокиновото кафе.

„Смокиновото кафе е от сушени смокини. Това е една антична южноамериканска рецепта. Идеята идва от Аржентина. Успях да достигна до рецептата чрез общи познати“. Това каза Тачев, който отдавна мечтаел да допринесе за здравето на хората, създавайки безвреден продукт. Тачев подчерта пред БГНЕС, че традиционното кафе крие много рискове за здравето.

„Идеята е ползите от традиционното кафе да ги получим от нещо напълно безопасно, 100% природосъобразно. Аз затова нарекох смокиновото кафе не алтернатива, а кафе антипод. Традиционното кафе има редица минуси – високо кръвно, отнема част от минералите и витамините, води до обезводняване, лош сън и пр.“, посочи Тачев недостатъците на кофеиновото кафе.

Според него цената, която плащаме, за да бъдем будни сега е доста висока и това вече може да се постигне с новата напитка, която е 100% натурален продукт.

„Повечето хора ме питат дали смокиновото кафе има събуждащ и тонизиращ ефект. В нашия случай смокинята е хранителна добавка във вид на кафе. Тя съдържа витамини и минерали, които, освен в смокините може да срещнем единствено и във формата. Отделно смокините съдържат аминокиселината триптофан, която е отговорна за синтезирането на мелатонин – хормонът на добрия сън. В същото време тази аминокиселина се използва от организма и за синтезиране на серотонин – хормонът на щастието. Ако пием смокиново кафе вечер – имаме добър сън, а ако пием сутрин – сме достатъчно заредени за новия ден“, разкрива ползите от приема на смокиновото кафе Тачев и добавя, че пролетната умора се дължи на липсата на определени витамини и минерали и когато те бъдат попълнени в организма човек се чувства бодър и жизнен.

Попитан как се произвежда природният продукт, той е лаконичен и отговаря, че всичко, което се влага са единствено смокини, които събират от дом на дом, защото не разполагат с плантация.

„Кафето се произвежда на местна почва с български смокини. Те се взимат от дървото, след това ги изсушаваме, изпичаме и накрая ги смиламе. Няма никакви обработки, свързани с химическа намеса. Единствената обработка е температурна, която ни помага да запазим продукта в този вид и да придаде този автентичен вкус на кафе“, уточни Тачев.

Трябва да знаем още, че смокинята е един от трите хранителни добавки и антиоксиданти на нашата планета. Те имат високо съдържание на калций, желязо и калий. Съдържат витамините Е, К и др. Оказват благотворно действие на хората, страдащи от анемия, хроничен гастрит, запек и лошо храносмилане, стрес, астма.