МЦ КИРМ – Пловдив разширява дейността си чрез присъединяването на още един специалист към екипа – д-р Недка Добрева, диетолог.

Неправилното хранене е един от основните рискови фактори за развитието на епидемия от неинфекциозни хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, остеопороза, рак и др. Динамичният начин на живот промени начина на хранене и тези промени неизбежно водят до промяна на модела на заболеваемостта.

Науката за храненето се развива динамично през последните няколко десетилетия. Чрез индивидуализиран подход, специалистите по хранене разработват програми, включващи индивидуален хранителен и двигателен режим.

Ние вярваме, че успешната профилактика и терапия на нашите пациенти зависи и от специализираната помощ на специалист по хранене, за определяне на индивидуален хранителен режим и динамичното му проследяване. Задачата на диетолога е не само постигане и поддържане на оптимално телесно тегло и подобряване тонуса и работоспособността във всеки един етап от живота, но така също и подобряване на здравния и хранителен статус при състояния и заболявания като наднормено тегло и затлъстяване, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, синдром на поликистоза на яйчниците, захарен диабет, акне, дислипидемия, чревен дистрес, състояния след холецистектомия, подагра хиперурикемия и др.

Д-р Недка Добрева е представител на изключително малката общност на специалистите – диетолози в страната. Желаещите могат да се консултират с д-р Добрева в МЦ КИРМ – Пловдив, ул. Нестор Иванов 11, тел.: 032/28 00 54, 0882386426.