България изостава в сравнение с останалите страни от ЕС по отношение на рестрикциите, които ограничават тютюнопушенето. За разлика от Европа, в България все още масово виждаме реклами на цигари, които пропагандират търговията с тютюневи изделия. В това отношение Министерството на здравеопазването все още има пасивна политика и има още какво да се желае в тази посока, съобщи председателят на Сдружение „България без дим“ д-р Маша Гавраилова по повод днешния Световен ден без тютюнопушене. Ако не се вземат спешни мерки, 31 май ще остане само една пожелателна дата в годината, допълни Гаврилова.

Министерството на здравеопазването ще обръща повече внимание на бездимните цигари в кампанията си през тази година, защото все още към момента няма точни данни дали тези цигари са вредни, пише БГНЕС. С кампанията срещу тютюнопушенето ще се изследват и пушачите на бездимни цигари, за да има по-ясна представа за състоянието им, допълниха от МЗ. Според ръководителя на Световната здравна организация за България - д-р Скендер Сила новите тютюневи изделия са толкова опасни, колкото и традиционните. Всяка година те убиват над 17 хил. души в България, а повече от два милиона българи продължават да пушат, допълни Сила.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация.

Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като причиняващи рак. Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. В съзвучие с тези идеи през 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.