Кръвта се транспортира до тъканите и органите благодарение на кръвоносните съдове. Те са тръбни структури и са разделени на два вида – артерии и вени. Артериите транспортират кръвта, коята е богата на кислород, а вените кръвта, с въглероден диоксид.

Стените на артериите са изградени от три слоя: вътрешен, среден и външен слой. Когато във вътрешния слой започне натрупване на атероматозни плаки (депозит от калций, мазнини, холестерол, фибрин), лумена на артерията се стеснява и се затруднява потока на кръвта. Загубата на еластичността и удебеляване на стената на кръвоносните съдове причинени от създаването на атероматозни плаки е известно като атеросклероза.

Високото ниво на LDL (лошия холестерол), ниското ниво на HDL (добрия холестерол) и повишеното кръвно налягане са най-честите причини за създаването на тези плаки.

Някои храни, помагат при защитата на стените на кръвоносните съдове, което намаля производството на атероматозни плаки.

Ето кои хранителни продукти ще ви помогнат да запазите здравето на кръвоносните съдове: 

Чесън

Чесънът носи изключителни ползи за кръвоносните съдове. Чесънът намалява нивото на лошия холестерол в кръвта и предотвратява образуването на мастни депозити в кръвоносните съдове. Според последни проучвания, благодарение на веществата, които се отделят при храносмилането на чесъна, кръвоносните съдове се отпускат и по този начин се увеличава кръвния поток.

От 1 до 4 скилидки чесън е препоръчително да включвате в дневното си меню. Най-добрия вариант е да го консумирате суров, но не е проблем, ако го добавите и към супи или готвени ястия в комбинация с месо и различни зеленчуци.  

Зехтин

Зехтинът успешно намалява нивото на лошия холестерол и повишава нивото на добрия холестерол. Той е много богат на антиоксиданти и полифеноли, които прекратяват образуването на мастни депозити в кръвоносните съдове.

Диня

Динята е много полезна за кръвоносните съдове, а освен това е и много вкусна. Този плод е естествен източник на аминокиселината L-цитрулин, който спомага при  възпаление на кръвоносните съдове и намаля  кръвното налягане. Консумирайте я както пожелаете, дори и като прясно изцеден сок.

Бадеми

Бадемите спомагат за регулирането на холестерола и предотвратяват натрупването на мастни образувания в кръвоносните съдове. Изключително богати са на ненаситени мастни киселини и магнезий.

Препоръчваме ви да консумирате една шепа сурови бадеми от 3 до 5 пъти седмично.

Броколи

Поради факта, че броколите са богати на витамин К, те са полезни и предпазват стената на кръвоносните съдове от увреждане. В допълнение, този зеленчук изобилства със сулфорафан, вещество, което помага на организма да използва протеини, за да предотврати образуването на мастни депозити в кръвоносните съдове. Консумирайте ги в сурово състояние, приготвени на пара или на барбекю –2 -3 пъти в седмицата.

Сьомга

Полезните омега-3 мастни киселите, които изобилстват в сьомгата, спомагат за повишаване на нивото на добрия холестерол и се борят срещу образуването на мастни депозити в кръвоносните съдове. Този вид риба регулира нивото на триглицеридите и намалява възпалението на кръвоносните съдове. Най-добре е да я приготвяте на пара или скара и да я консумирате 2 пъти седмично.

Авокадо

Авокадо помага за намаляване на нивата на лошия холестерол и е богато на витамин Е, който пък от своя страна помага за понижаване на кръвното налягане.

Консумирайте авокадо всеки ден! Много е полезно! Хапвайте го върху припечена филийка или разгледайте различни рецепти, които да ви насочат как да го приготвяте, за да ви е по-вкусно.

Портокали

Всички знаем, че витамин Ц се съдържа в много големи голичества в цитрусовите плодове и по-специално в портокалите. Те съдържат и полифеноли, които съвместно с витамин С пречистват кръвоносните съдове и осигуряват сигурен поток на кръвта.

Ленено семе

Лененото семе е изключително богато на омега-3 мастни киселини, което помага за сваляне на високо кръвно и почиства кръвоносните съдове от мастни натрупвания. Не забравяйте да го включите в дневното си меню.

Аспержи

Аспержи идва в помощ за пречистването на кръвоносните съдове, поради богатото си съдържание на витамини и минерали. Освен това този зеленчук понижава кръвното налягане и помага в борбата срещу различни сърдечно-съдови заболявания.

За да бъде максимално полезен, яжте този зеленчук суров или приготвен на пара.