Гроздето е идеален плод за доставяне на енергия на организма, тъй като то съдържа изобилно количество лесно усвоими захари (глюкоза и фруктоза), витамини В и С, минерали и микроелементи като калций, калий, желязо, и магнезий. В него има  почти всичко, което природата може да ни даде. Ето защо имамного благоприятен ефект върху функционирането на нервната и мускулната система. Плодовете на гроздето са отлично тонизиращо средство, то е подходящо за всички онези, чиито енергийни нужди са засилени, като подрастващи деца,  спортисти. Подходящо е за консумиране през есента, за да може по-добре да се зареди нашият организъм за всички обичайни зимни заболявания.
 
Добре е да знаете че гроздето е плод, богат на въглехидрати, особено консумирано заедно с пресни смокини и банани.
 
Гроздето е извор на здраве.
   
Богато на полифеноли, мощни антиоксиданти, гроздето доставя на тялото елементи със защитни свойства, които действат на различни нива. То предпазва сърдечно-съдовата система, като забавя процеса на стареене, намалява образуването на "лошия" холестерол и подобрява устойчивостта на кръвоносните съдове. В допълнение, лозовите листа съдържат  незаменими съставки използвани в борбата срещу тежест  и болки в краката. С хидратиращото и диуретично действие на гроздето се отвеждат и изчистват токсините от тялото, подобрява се кръвообращението и се намаляват проблемите със задържането на вода.
 

  
Отлично средство за поддържане за красота и здраве.

Съдържащи се главно в семената, полифенолите улавят и неутрализират свободните радикали и продуктите на замърсяването, които са отговорни за стареенето на кожата. 10 000 пъти по-мощни от витамин Е, те(полифенолите) засилват производството на колаген и еластин в кожата. Яденето на грозде редовно, ще направи направи кожата ви гладка, сияеща и здрава.
Влакнините, микроелементите и минералите (калий, калций) са от ключово значение за здравето на кожата и косата.

Съвет: За блестяща кожа, намачкайте молко грозде с меда, намажете леко върху кожата и оставете за 20 минути. Изплакнете обилно и след това нанесете дневен или нощен крем. Маслото от гроздови семена е много полезно и подходящо за здравословни салати.

Студено пресованото масло от гроздови семена е единственото в света, което съдържа процианидин, най-ефективен антиоксидант срещу окисляване или оксидиране на нашата кожа, което представлява всъщност  самото стареене. То също има и анти-холестеролни свойства. В допълнение това масло ще  ви позволи да обогатите и разнообразите вашата кухня!
Добре е да знаете: за да различите качественото истинско масло от  некачественото масло от гроздови семена трябва да проверите дали то има приятен плодов аромат на гроздови джибри, на узрял банан и прясно масло.

Източник: zdraventer.com