Грипните вируси “Пукет”, “Хонконг”, “Виктория” и “Вашингтон” ще ни атакуват този сезон. По този причина по препоръка на Световната здравна организация четиривалентните грипни ваксини за Северното полукълбо за сезон 2020/2021 г. са насочени точно към тези четири щама.  

Медиците посочват, че те не са нови, но повечето не са циркулирали активно и по-голяма част от хората не са се срещали с тях. Затова препоръката е да се ваксинираме.

„Обичайно грипът започва в края на декември и е в силата си до началото на март. Все още няма и затова сега е моментът хората да се имунизират с противогрипни ваксини. Не са скъпи, цената е около 20 лева. И е достатъчно предпазно средство”, посъветва пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Грипният сезон ще съвпадне с продължаващата циркулация на COVID-19, което повишава риска за респираторни заболявания и свързаната с тях заболеваемост и смъртност. Съвпадането на голяма част от симптомите пък затруднява поставянето на точна диагноза.

Разликата между грип и COVID-19

При сезонния грип симптомите обикновено настъпват внезапно. Най-често те са висока температура, кашлица, болки в гърлото, хрема, болки в мускулите, главоболие, обща отпадналост, повръщане, диария (особено при деца). Пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но също води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и захарен диабет.

При COVID-19 основните начални симптоми са същите - главоболие, обща отпадналост, висока температура, болки в мускулите. Разликата е, че тъй като коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища, инфектираният човек има предимно суха кашлица, задух и/или пневмония и много по-рядко възпалено гърло. Също така по-специфични за инфекция със SARS-CoV-2 са загубата на вкус и обоняние като начални симптоми.

Диагноза COVID-19 се поставя при лабораторно потвърдена инфекция, независимо от нейните клинични прояви и симптоми.

Какво показват числата

Световната статистика сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с хронични заболявания и нарушен имунитет. В световен мащаб сезонните грипни епидемии предизвикват от три до пет милиона случая на тежки заболявания и от 250 000 до 500 000 смъртни случая всяка година. На всеки един смъртен случай съответстват значително по-голям брой хоспитализации, свързани с възникнали усложнения. Грипът причинява 10-12% от отсъствията от работа по света и води до значителни социални и икономически загуби, свързани с намалена производителност и пропуснати работни дни. Напредналата възраст и наличието на хронични заболявания са основните рискови фактори за възникване на тежки усложнения при боледуване от грип при хората над 65 години

При здрави хора грипните ваксини могат да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения с до 60%, а смъртните случаи с до 80%. Ваксината не винаги може да доведе до 100% превенция на заболяването, но може да намали значително неговата тежест, риска за усложнения, изостряне на подлежащи основни заболявания и фатален изход.

В България обхватът с грипни ваксини е особено нисък, като за периода 2013-2017 той е бил едва 2.4 на 100 души (2.17- 2.61%).