"Рано е да се предвижда кога ще свърши петата вълна. В някои страни виждаме обратно намаляване. Аспектът е дали заболяването протича по-леко е трудно да се каже. При висок брой случаи имаме по-нисък брой хоспитализации, но данните идват от страни с висока ваксинация. Затова не можем да кажем дали е с по-меко протичане или заради защитата от ваксина". Това заяви в ефира на Нова д-р Петър Марков, епидемиолог.

По думите му елиминирането на COVID от човешката популация е много малко вероятно.

"За изкореняване на един патоген са необходими три условия - траен имунитет на организма срещу него, вирусът да не е много високо заразен и да не се разпространява сред други биологични видове. Нито едно от тях не е изпълнено при коронавируса", обясни той.

Епидемиологът допълни, че не можем да сложим бариера на разпространението на COVID, а ваксината помага за леко протичане и ограничаване на смъртността.

"Дори да елиминираме вируса от хората, той винаги може да се завърне чрез животни. Кучетата и котките са податливи на заразяване, както и маймуните и големите котки от зоопарковете", посочи д-р Марков. Според него главният проблем у нас е неспазването на мерките.

"Препоръчвам по-внимателно пазене от Омикрон, защото твърде малко знаем. Нужни са и по-строги мерки, както и да се носят предпазни маски", категоричен е епидемиологът.