Физикът Теодосий Теодосиев и историкът Емил Джасим влязоха в словесен спор за мерките и ваксините. Те коментираха ситуацията с COVID-19 у нас в ефира на Нова. 

„Ако сменим думата и говорим не за ваксинация, а за имунизация, нещата ще бъдат по-ясни. В исторически план испанският грип премина за 2 години, но починаха 50 милиона души. Абсолютно съм убеден, че от мерките има смисъл, но закъсняхме с въвеждането им”, каза  Емил Джасим. 

Според него проблемът е, че държавата не информира обществото по добронамерен начин за ползите от ваксините. По думите му несъмнено, когато децата носят маски в училище, ще се заразят по-трудно.

„Нямам намерения да се ваксинирам. Разчитам на естествения имунитет и на природата. Фактите показват, че страните, в които медицината е най-силна, има най-много заразени и починали. Преболедувах вируса леко и имам зелен сертификат. Разбира се, съгласен съм с това, че ваксинираните по-рядко влизат в болница. Хората със сериозни заболявания трябва да се имунизират”, коментира Теодосий Теодосиев. 

Според него „да затвориш училищата е самоубийство”. „Дори в държавите, в които мерките са много затегнати, учениците учат присъствено. Нека правят постоянно тестове на децата, за да се върнат в клас”, допълни той.