- Как върви имунизацията на общопрактикуващите лекари в Пловдивска, има ли интерес от страна на вашите колеги?

- До момента са имунизирани 240 човека, или около 30%. Това са не само семейните лекари, но и работещи при тях медицински сестри, акушерки и т.н. Сега сме в очакване на нова доставка, с която да довършим тези, с които сме започнали като първа игла. В понеделник реимунизирахме 84 човека, на които правихме първа имунизация на 27 декември. След това на 7 и 8 януари правихме първа имунизация на още 155 човека, на които трябва да направим реимунизация на 28 и 29 януари. В началото на февруари, в зависимост от доставката на ваксини, ще продължим с другите желаещи. Но трябва да приключим с едните, за да продължим с другите, иначе става голямо объркване.

- Има ли нежелани реакции при някои от тях?

- Има нежелани реакции както при всяка ваксина – единствено болка на мястото на инжектиране. Само при един човек от тези 240 имаше като нежелана реакция зачервяване на мястото на инжектиране. Което пак отмина в рамките на 2-3 дни. Имунизираната, която имаше такава нежелана реакция, беше от втората група. Очаквам да се видим, за да мога да съобщя за тази нежелана реакция в Изпълнителна агенция по лекарствата. Няма анафилактични шокове, няма умрели, няма свободен разговор по 5G мрежата. Много се надявах да махна хендсфрито и телефона и да си говоря на рамото, като се имунизирам, но, за съжаление, не можа да стане. Ще пиша възмутено писмо до „Пфайзер”, че, видиш ли, не са имплантирали правилното 5G.

Всичко си минава нормално. Даже поносимостта е по-добра, отколкото при стандартните ваксини, например срещу тетанус и дифтерия, с които имунизираме на всеки 10 години. Те се започват още от 12-годишна възраст и се поставят докато хората са живи. Болката на място на инжектиране е характерна за всяко инжектиране. Тя не е само при ваксините. Каквото и лекарство да ви инжектират мускулно, ще имате болка.

По-тежката реакция е зачервянането. Но на 240 човека имаме един случай, докато при стандартните имунизации срещу тетанус и дифтерия обичайно са двама до трима на 100 човека. Тоест, ваксината срещу COVID-19 е с над шест пъти по-добра поносимост. Говоря за РНК ваксината, по-специално тази на „Пфайзер” и „Бионтех”. От ваксината на „Модерна” не съм правил и нямам впечатления за нея.

Има желание от колегите, искат да се имунизират и ще продължим да ги имунизираме. Има желание и от пациентите. Правим списъците, доста сме напреднали. Списъкът е необходим, за да знаем колко дози да заявим и кои хора кога да извикаме. Когато става въпрос за многодозови флакони е важна логистиката. Тоест, денят, в който ще се отвори флаконът, да дойдат съответният брой хора.

- Кои са най-големите притеснения на пациентите ви относно ваксината и какво ги съветвате?

- Пациентите са наплашени от измислици, които се пишат навсякъде. Те са точно от този тип – че щели да ги чипират, че ваксината не била проучена. Странното е, че същите тези хора са склонни да пият Ивермектин, тоест ветеринарно лекарство, което няма разрешение за използване при хора за лечение на COVID-19, не е изпробвано при хора за лечение на COVID-19. Те настояват да пият от това лекарство, нещо, за което е неясно дали помага и какви са вредните му действия и каква е лечебната доза и при тази доза какви странични действия има, но се плашат от ваксината, която е изпитана на 45 000 човека и дотук са имунизирани с нея около 2 млн. Странни са тези неща, но те се преодоляват чрез разговор. Понякога хората са податливи на такива нелогични внушения и извършват нелогични постъпки. Но постоянно водим разговори.

РНК ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех” се оказа с изключително добра поносимост. Предполагам, че и с „Модерна” ще е същото, защото практически тя е същата ваксина, разработена обаче от друга фирма. В пъти по-добра поносимост и в пъти по-малко странични действия, отколкото всички останали ваксини, които започваме да си слагаме от първия ден след раждането до смъртта си.

Д-р Костадин Сотиров е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има практика в Белащица с 1100 пациенти. Той е ангажиран с кампанията по имунизацията на джипитата в областта, поставя ваксините на своите колеги.